Op vakantie? Zo snel neemt je spierkracht af als je niet sport

Lichaam door Redactie Ze.nl

Misschien ken je het wel: je bent al weken aan het trainen om de rolletjes weg te werken en net als je er 'lekker in zit' ga je op vakantie. Of je bent al jaren een fanatieke sporter en je houdt je lichaam graag in vorm. Op vakantie of reizen is natuurlijk heerlijk, maar hoe zit het met je opgebouwde sportbody? Wanneer nemen je spieren bijvoorbeeld af als je een tijdje niets doet? Wij zochten het voor je uit. 

Sporten tijdens de vakantie?

Vakantie = vakantie!

Het is echt niet erg om geen zin te hebben in sporten tijdens je vakantie. Om heel eerlijk te zijn: wij op de redactie liggen ook liever onderuit met een kokosnoot dan dat we ons in het zweet zwoegen. Het is immers vakantie, toch? Toch is het fijn om te weten wat het met je lichaam doet als je even niet beweegt. Het is wel belangrijk onderscheid te maken tussen relatief 'nieuwe' sporters en ervaren sporters.

Ervaren sporters

Stel: je sport al langer dan een jaar meerdere keren per week, dan kun je jezelf een ervaren sporter noemen. Het is dan echt niet erg om zo af en toe een break te nemen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Bij de meeste ervaren sporters treedt er pas krachtverlies op na drie weken rust. Ben je een echte hardloper, wielrenner of cardiofreak? Dan kan je conditie al na vier weken met 20% zijn afgenomen. 

Beginnende sporters

Ben je een beginnende sporter, dan zijn de consequenties van een vakantie iets groter. Je spiergeheugen is dan namelijk lang niet zo goed als bij ervaren sporters. Ga je vier weken op vakantie zonder te sporten, dan kan het zijn dat je opgebouwde conditie (van bijvoorbeeld twee maanden) weer helemaal terug bij af is. Ouch! Bij spierkracht ligt het iets anders. Wanneer je vier maanden een trainingsprogramma hebt gevolgd en je stopt daarna, is er na een half jaar nog steeds de helft van je opgebouwde spiergroei over. 

Leeftijd

Let wel op, want leeftijd kan ook bepalend zijn. Hoe ouder je bent, hoe sneller er krachtverlies optreedt. Daarbij is de reden van je rust ook belangrijk om mee te nemen: ziekte kan ervoor zorgen dat je kracht sneller afneemt, omdat je lichaam dan meer te verduren krijgt).