15 feitjes over kakkerlakken waar je meteen de kriebels van krijgt

De maatschappij door Michelle Bakker
1 van 3

Zelfs bij het schrijven van dit artikel krijgen we al minstens 30 keer spontaan kippenvel. Ze zijn kleiner dan je hand (meestal dan…) en toch jagen ze ons allemaal de stuipen op het lijf: kakkerlakken. De wonderlijke diertjes hebben een beruchte reputatie vooral op te duiken in louche vakantiehuisjes of in vieze keukens. Maar wat maakt ze dan zo eng? Wij hebben wellicht het antwoord. Want dit zijn de 15 feitjes over kakkerlakken waar je direct de kriebels van krijgt.

15 feitjes over kakkerlakken waar je spontaan kriebels van krijgt

1. Kakkerlakken waren er eerder dan dinosaurussen

Kakkerlakken staan erom bekend dat ze veel kunnen overleven, maar wist je dat ze al 359 miljoen jaar geleden over onze aarde kropen? Terwijl er dus duizenden dieren sinds die tijd zijn gekomen en gegaan hebben kakkerlakken alles overleefd. 

2. Er zijn meer dan 4000 kakkerlaksoorten ter wereld

Over de hele wereld zijn er zo’n 4600 soorten kakkerlakken te vinden. Voordat je nu meteen in paniekmodus schiet, relax: maar ongeveer 30 hiervan kunnen een plaag zijn in- en rondom huizen. De rest leeft met name in het bos, onder de grond, in moerassen en andere natuurgebieden. Kakkerlakken zijn overigens op elk continent te vinden, met uitzondering van Antarctica. 

3. De grootste kakkerlakken zijn bijna 10 centimeter lang

Eentje waar we echt de rillingen van krijgen: als we het Guinness Book of World Records mogen geloven wordt de grootste kakkerlak ter wereld zo’n 10 centimeter lang. Dit is de Megaloblatta longipennis die in Centraal- en Zuid-Amerika leeft. De zwaarste variant leeft overigens heel ergens anders: in Australië leeft een kakkerlak die ongeveer net zoveel weegt als een cd. Dit soort, ook wel de grote gravende kakkerlak genoemd, wordt ook nog eens het oudst van allemaal: tot wel 10 jaar. 

4. Kakkerlakken eten zo ongeveer alles

Het liefst eten ze zoetigheid of vlees, maar zolang het iets natuurlijks is is het voor de kakkerlak eigenlijk al snel goed. Denk daarbij aan dode insecten, papier, stof, zeep, hout, lijm, haar en poep. Ja echt, bijna alles. Dat betekent dus ook dat een kakkerlak bijna nooit zonder eten zit. En dat terwijl ze weken zonder voeding kunnen! Zonder water kunnen ze iets minder lang, maximaal twee weken. Vind je een dode kakkerlak? Grote kans dat ‘ie bezweken is aan dorst. Tenzij hij in aanraking is geweest met bestrijdingsmiddel. 

5. Kakkerlakken kunnen hun adem 40 minuten inhouden

Oke, dus verhongeren kunnen ze bijna niet. Nou, dan spoelen we ze toch door de plee? Ook dan schijnen ze nog gewoon een goede kans van overleven te hebben. Kakkerlakken kunnen namelijk tot wel veertig minuten inhouden.