Even opfrissen: zo belandden de Orange Is The New Black-dames in de gevangenis

Celebs door Laura

Als we één belangrijke les hebben geleerd uit Orange is the New Black is het wel dat gedetineerden ook gewoon mensen zijn. De perikelen van de OITNB-dames zijn soms zó relatable neergezet dat je haast (of liever) vergeet waarvoor de dames in de lik zitten. Van Piper en Alex weten we het exact, maar hoe zat het ook al weer met de anderen? Drugsdeals, belastingfraude, maffia-praktijken. Fris je geheugen weer op met dit handige lijstje. Lees maar even goed door… You’ve got (the) time.

orange is the new black

Piper

Alex, met wie ze een knipperlichtrelatie had/heeft, overtuigde haar om drugsgeld te smokkelen. Alex heeft Pipers naam later opgegeven aan de autoriteiten om zichzelf te beschermen. Ouch! Nu zit Piper vast voor criminele samenzwering en het witwassen van geld.orange is the new black

Alex

Deze badgirl smokkelde heroïne voor een baas van een groot drugskartel. Later draaide ze nogmaals in de cel voor het schenden van haar proeftijd.

orange is the new black

Sophia

In het vijfde seizoen van OITNB zien we Sophia weinig, maar als één van de favorieten van de fans hoort ze natuurlijk in dit rijtje. Zoals je vast weet is Sophia transgender. Om de hormoonbehandelingen en geslachtsveranderingsoperatie te kunnen betalen, heeft ze creditcardfraude gepleegd.

Lees ook: Yes! Dit is wat we weten over het nieuwste seizoen van Narcos

orange is the new black

Aleida

Haar vriend Cesar runde een drugslab in haar huis en zij hielp bij het ‘produceren’. Toen de politie hoogte kreeg van de criminele praktijken, heeft Aleida de schuld op zich genomen om haar vriend te beschermen.

orange is the new black

Dayanara

De exacte reden voor haar gevangenisstraf is desondanks drie flashbackafleveringen nog vaag. Het zal waarschijnlijk iets te maken hebben met drugs, gezien het vriendje van haar moeder drugs dealde in hun huis.

orange is the new black

Big Boo

Waarvoor Carrie ‘Big Boo’ Black precies achter de tralies zit, is nooit in beeld geweest. Wel weten we dat ze in een gokclub zat. Gezien ze zichzelf een ‘thieving dyke’ noemt in seizoen drie zal het ook wel te maken hebben met diefstal.

orange is the new black

Tiffany "Pennsatucky" Doggett

In een flashback aflevering ontdekten we dat ze een medewerker van een abortuskliniek neerschoot nadat zij een opmerking maakte dat dit Pennsatucky’s vijfde abortus zou worden.

lorna

Lorna Morello

In het eerste seizoen vertelt Lorna enthousiast dat ze verloofd is met Christopher, maar aan de hand van flashbacks leren we dat Lorna een beetje ‘loco’ is. Eerder pleegde ze fraude door kleding te bestellen en later te claimen dat ze nooit wat had ontvangen. Later ontdek je dat ze ooit één date heeft gehad met Christopher. Hij kapte het contact af, waarnaar Lorna hem stalkte. Later heeft ze een explosief onder de auto van zijn vriendin geplaatst in een poging haar te vermoorden. Dat liep goed af voor de vriendin, maar Lorna belandde achter de tralies.

orange is the new black

Nicky

Cute, maar drugsverslaafde Nicky stal een taxi met haar vriendinnen om drugs te halen bij haar dealer. Ook werd ze meerdere keren opgepakt voor inbraak.

orange is the new black

Red

Galina "Red" Reznikov en haar man Dmitri kregen regelmatig maffiabazen over de vloer van hun delicatessenwinkel. Nadat het haar niet lukte om vriendinnen te worden met diens vrouwen, sloeg ze één van de dames op haar borst in een woedeuitbarsting. De borstimplantaat sprong open waardoor Red en haar man Dmitri flink in het krijt stonden bij de maffiosi. Toen ze gearresteerd werd, lagen er meerdere hoofden in de vriezer van de winkel.

orange is the new black

Gloria

In het tweede seizoen krijgen we een flinke dosis respect voor Gloria wanneer wordt onthuld dat zij werd mishandeld door haar vriend. Om haar familie te ondersteunen en haar buurtwinkel te redden, pleegde ze fraude met voedselbonnen.

orange is the new black

Suzanne

“Crazy Eyes” had de beste intenties toen ze een jongetje van de speeltuin uitnodigde om bij haar thuis te spelen. Al gauw werd het kind bang en probeerde hij te ontsnappen via de nooduitgang. Suzanne probeerde hem te stoppen en het kind kwam ongelukkig en dodelijk ten val.

orange is the new black

Poussey

Poussey is een van de weinige inmates zonder een moeilijke jeugd. In seizoen vier ontdekken we dat ze gearresteerd wordt, omdat ze een kleine hoeveelheid wiet op zak had.

orange is the new black

Taystee

Vermoedelijk was Taystee onderdeel van Vee’s drugsbende. Verder is ze opgepakt voor heroïnesmokkel en later voor het schenden van haar proeftijd.

orange is the new black

Janae

Janae was een getalenteerde atleet, maar kreeg verkeerde vrienden omdat ze niet geaccepteerd werd op school. Ze werd verliefd op Donte en hielp hem op een bankoverval te plegen.

orange is the new black

Brook Soso

Soso werd gearresteerd omdat ze illegaal protesteerde tegen het kappen van een boom door erin te leven.

orange is the new black

Flaca

Flaca verkocht neppe LSD, gemaakt van papier en water, aan medescholieren. Eén van de jongens die de ‘drugs’ had gekocht was suïcidaal en sprong van het schoolgebouw. Flaca werd beschuldigd van fraude en medeplichtigheid.

orange is the new black

Maritza

De latina had diverse manieren om mensen op te lichten. Toen ze serveerster was in een nachtclub stopte ze water in vodka-flessen, struikelde vervolgens voor de voeten van rijke klanten met haar gevulde dienblad en kreeg het voor elkaar om hen te laten betalen. Later ontmoette ze een man met wie ze samen probeert een peperdure auto te stelen bij een autodealer.

orange is the new black

Blanca

Blanca werkte als verpleegster voor een gemene, oude vrouw Millie. Ze viel als een blok voor de tuinman Diablo. Millie kreeg hoogte van de beginnende liefde en ontsloeg hem, omdat Blanca niet meer gefocust zou zijn op haar werk. Als wraak besluiten Blanca en Diablo midden in de nacht te seksen op een stoel terwijl Millie ernaast sliep.

orange is the new black

Maria

Als tiener ziet Maria dat een jongen een zak geld in de bosjes verstopt terwijl hij op de vlucht is van de politie. Ze pakt het geld en geeft het later aan hem terug. De twee worden verliefd en Maria wordt verstoten door haar familie. De rest van haar achtergrondverhaal is nog onbekend.

orange is the new black

Leanne Taylor

Het was even schrikken toen we ontdekten de ‘meth head’ Amische roots heeft. Ze verliet de Amische gemeenschap leven voor een tijdje om het normale leven te ervaren. Samen met foute vrienden genoot ze van alle slechte dingen zoals alcohol en drugs, maar keerde toch terug naar haar familie. Haar met drugs gevulde rugzak die ze had achtergelaten in een veld werd helaas gevonden en Leanne werd opgepakt. Om te voorkomen dat ze verbannen wordt, sluit ze een deal met de politie. Ze gaat terug naar haar vrienden en luistert ze af met politieapparatuur. Ze wordt onder huisarrest geplaatst, maar rent van huis weg omdat zij en haar familie niet meer geaccepteerd werden door de gemeenschap.

v

Yoga Jones

Terwijl Jones in beschonken toestand waakte over haar wietplantage schoot ze een 8-jarig jongetje dood die ze aanzag voor een hert.

orange is the new black

Frieda

Voor Frieda hadden we geen flashbacks nodig. Ze vertelde aan haar medegevangenen dat ze de penis van haar man af had gesneden met een bot slagersmes. Ook floept ze eruit dat ze vier mensen in één jaar om zeep had geholpen, waaronder een politieagent, waarvan ze niet weet of ze hiervoor is berecht.

orange is the new black

Norma

In de jaren 70 sluit Norma zich aan bij een cult en trouwt met de leider. Tientallen jaren later heeft iedereen de cult verlaten. Tijdens een mental breakdown maakt de leider haar belachelijk om het feit dat zij hem al die jaren trouw is gebleven, waarna Norma hem zonder pardon van een klif de afgrond in duwt.

Lees ook: No way: 7 x deze acteurs hebben eigenlijk een afschuwelijke hekel aan elkaar

Beeld: Brunopress