Zoveel procent van de stellen eet 's avonds samen aan tafel

De maatschappij door Annelot

Je hebt een drukke werk- of schooldag gehad, moét echt nog naar de sportschool en doet het liefst ook nog even een drankje met vrienden. Daarna nog boodschappen doen en een gezonde maaltijd op tafel krijgen, schiet er door alle drukte nog weleens bij in. Herkenbaar?

Marktonderzoeksinstituut GfK deed in opdracht van HelloFresh onderzoek naar het gedrag van Nederlanders als het gaat om avondeten. Wat blijkt? 89 procent van de 1.000 respondenten vindt het belangrijk om samen met het gezin of de partner te eten. Toch blijkt dat bij stellen niet vaak het geval te zijn.

Samen aan tafel

Bij tweepersoonshuishoudens zit quality time aan tafel er meestal niet in, want maar 20 procent van de respondenten geeft aan ’s avonds samen aan tafel te eten. En dat is best gek, aangezien 80 procent het wél heel belangrijk vindt om met hun partner te tafelen. Ze zijn het er allemaal mee eens dat het de sociale conversatie stimuleert. Waar ze dan wel eten? Een opvallende 40 procent van de stellen kijkt televisie tijdens het eten. En dat is niet het enige apparaat wat erbij komt kijken. Ook de smartphone wordt er regelmatig bij gepakt. Dit doet natuurlijk helemáál af aan de quality time en daarom is het ook niet gek dat bijna driekwart van de respondenten zich ergert aan zijn of haar partner als zij de hele tijd met hun smartphone bezig zijn tijdens het eten.

Bewust genieten

Volgens Maartje Fredriks, CEO bij HelloFresh, zijn we tegenwoordig drukker dan ooit, waardoor alles wat met de avondmaaltijd te maken heeft al snel tegenzin oplevert. Zij vindt het dan ook belangrijk om te gaan zoeken naar manieren om de dagelijkse routine minder stressvol te makenmen vooral lekker samen te tafelen. Dit is hét moment om bewust te genieten van de maaltijd en elkaars samenzijn. Die televisie en smartphone kunnen dan best wel even aan de kant, toch?

Lees ook: 3 x heerlijke recepten voor een zomerse barbecue