Zien: zo werd de special effects make-up voor actiefilm 'The Mummy' gemaakt

Media door Annelot

Make-up voor films wordt niet alleen gebruikt om acteurs en actrices mooi te maken, maar ook om ze eng of monsterlijk te maken. En hoewel veel mensen denken dat het allemaal in de nabewerking met special effects gebeurt, is het tegendeel waar. En dat heeft Ze.nl redacteur Annelot vorige week aan den lijve ondervonden. Ze werd uitgenodigd om een masterclass te komen volgen van make-up & hair artist Lizzie Georgiou. Zij ontwerpt de make-up voor veel bekende films en series en won daar zelfs een Oscar mee. Ook deed ze de make-up voor The Mummy, een actiefilm over een prehistorische prinses en een wereld voor goden en monsters.

De masterclass vond plaats in Londen, maar omdat dat nou niet om de hoek is, werd ik een dagje eerder ingevlogen. En je zult begrijpen dat ik dat totaal niet erg vond. Helemáál in mijn nopjes was ik toen de taxichauffeur mij vertelde in welk hotel ik zou verblijven. “Many celebrities stay at this hotel, miss,” zei hij. En toen ik naar binnen liep, begreep ik wel waarom. Hallóó, levensgrote boeketten met bloemen, glimmend marmer en enorme kroonluchters! Hier zou ik me wel vermaken.

London calling

Na een snelle opfrisbeurt op mijn veel te luxe hotelkamer, ging ik natuurlijk de stad in. De P.C Hooftstraat van Londen zat praktisch achter het hotel, dus ik ging me even heerlijk vergapen aan de etalages van Chanel, Dior en Prada. Daarna ging ik ook nog even naar de ‘normale’ winkelstraat, waar ik van mezelf wat leuks mocht kopen. Met mijn aankopen zat ik even later op een terrasje van een lekkere maaltijd te genieten. Beter had dit tripje niet kunnen beginnen!

Masterclass

Een nachtje heerlijk slapen en een enórm ontbijt van wafels, aardbeien en scrambled eggs later, waggelde ik tevreden naar de ruimte waar de masterclass zou plaatsvinden. Ik werd meteen voorgesteld aan make-up & hair designer Lizzie Georgiou, die bezig was met het opmaken van een model dat sprékend leek op één van de hoofdrolspelers in The Mummy, Sofia Boutella. Niet veel later begon Lizzie met een presentatie over het proces dat ze samen met haar team doorlopen heeft om de make-up voor de film te ontwerpen en uitvoeren.

Het proces

Voordat Georgiou überhaupt kon beginnen met de make-up voor de film, heeft ze samen met haar team eerst twee (!) maanden onderzoek gedaan naar het oude egypte en hun gebruiken, zodat ze realistische looks konden maken. Daarna begon het schetsen van ideeën. Op dit punt moet er goed samengewerkt worden met de art-director en regisseur die bepalen hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Dan begint het proces van testen. De make-up moet namelijk niet alleen mooi zijn op camera, maar ook tegen een stootje kunnen. Zo moet het tegen verschillende weersinvloeden kunnen en zelfs waterdicht zijn, voor bepaalde scenes. Ook wordt er rekening gehouden met de gecaste acteurs en actrices. Leuke behind-the-scenes-weetje: actrice Sofia Boutella was allergisch voor veel syntetische materialen, dus werd er bloem en water gebruikt voor haar mummy-look.

Real-life mummies

Misschien dacht je net als ik dat alles in dit soort actiefilms in de nabewerking wordt gemaakt, maar dat is dus absoluut niet waar! Tenminste niet als het aan Lizzie Georgiou ligt. Zij vindt het belangrijk dat alles er zo echt mogelijk uitziet en levert de acteurs tot in de puntjes verzorgd af. Dit is ook belangrijk voor het proces van deze mensen: zij kunnen zich door de make-up beter in hun rol verplaatsen. En zoals je je kunt voorstellen kost het wel even wat tijd om iemand om te toveren tot een real-life mummie. Lizzie vertelde zelfs dat ze soms met een heel team wel vijf uur bezig waren om één persoon helemaal in de make-up te zetten. Die acteur moest dan met de make-up nog op gaan slapen, omdat er geen tijd was om het de volgende dag weer van voren af aan te doen.

Mummy makeover

En toen was ik aan de beurt: ik kreeg een mummy makeover! Eerst werd er een fantastische smokey-eye (waarmee ik best een keer naar een feestje zou willen gaan) bij me gemaakt en daarna werd ik helemaal wit geschminkt. Het begon er al redelijk eng uit te zien, toen de hiërogliefen op mijn gezicht gezet werden. Deze zijn speciaal voor de film ontwikkeld en gebasseerd op het geschrift van de oude Egyptenaren. Toen was ik klaar! Natuurlijk was deze look minder uitgewerkt dan bij de acteurs in de film, maar ik vond het er zó vet uit zien! P.s. Check ook even mijn neusring! :-)

Over de film

Tom Cruise speelt de hoofdrol in de spectaculaire nieuwe 3D bioscoopfilm The Mummy.

Een prinses (Sofia Boutella) uit het oude Egypte wordt wakker in haar graftombe, die diep begraven ligt in de woestijn. Ze is vastberaden om op een gruwelijke manier wraak te nemen en wil met haar duistere krachten over de wereld heersen.

The Mummy brengt je van de verlaten zandvlaktes in het Midden Oosten naar ondergrondse labyrinten in het hedendaagse Londen. Met een mix van spektakel en spanning introduceert deze sensationele actiefilm een nieuwe, overweldigende wereld vol goden en monsters.

Met o.a.: Tom Cruise (Mission: Impossible), Sofia Boutella (Kingsman: The Secret Service, Star Trek Beyond), Annabelle Wallis (King Arthur, de tv-serie Peaky Blinders), Jake Johnson (Jurassic World), Courtney B. Vance (American Crime Story: The People V. O.J. Simpson), Russell Crowe (Gladiator) en Marwan Kenzari (Ben-Hur).

De film is gemaakt door regisseur en producent Alex Kurtzman en producent Chris Morgan. Zij zijn verantwoordelijk voor een aantal van de meest succesvolle filmseries van de afgelopen jaren, waaronder Transformers, Star Trek, Mission: Impossible en Fast & Furious.

Nu in de bioscoop, in 3D en IMAX3D!