Op vakantie zonder rommel en stress

Wonen door Flennie

De vakantieperiode breekt weer aan en dat betekent: lekker luieren op het strand, wandelen in de natuur, een mooie stedentrip of een reis naar verre oorden. Op reis gaan betekent voor velen van ons helaas meer spanning, stress, en onzekerheid. En in die toestand is het moeilijk om opgeruimd te blijven. Want één ding is zeker, op vakantie gaan geeft altijd rommel in huis. Denk aan overhoop gehaalde kasten, ontplofte koffers op ‘t punt van vertrek en bergen wasgoed bij thuiskomst. Hoe fijn zou een vakantie zijn zonder stress en rommel!

Vakantie geeft stress

Op vakantie gaan kan ons behoorlijk in de war brengen en een hoop stress bezorgen. Vakantiestress kan tot vermoeidheid, ruzies, ziektes, en soms zelfs hartinfarcten en psychische problemen leiden. Jaarlijks krijgen Nederlandse alarmcentrales zo’n 500 meldingen van mensen die psychisch uit balans raken door hun vakantie. Vooral mensen met een grote behoefte aan structuur worden hard getroffen. In ernstige gevallen kan het zelfs tot een psychose leiden!

Oorzaken van vakantiestress zijn: te hooggespannen verwachtingen van de vakantie, een druk werkschema vlak voor vertrek, slechte voorbereiding, het wegvallen van vaste gewoonten, angst voor het onbekende en privéproblemen die opleven tijdens de vakantie. Vooral de abrupte overgang van een druk hectisch leven, dat meestal nog drukker is door de naderende reis, naar een situatie van ontspanning kan tot stress leiden.

Maar meestal is vakantiestress gewoon onze eigen schuld. Vooral als we naar het buitenland gaan. Want het lijkt wel of we daarmee ons uiterste best doen om ons lichaam zoveel mogelijk in de war te brengen! Van een koud Nederland komen we opeens in een land met tropische temperaturen, we eten voedsel dat we niet gewend zijn, op het heetst van de dag beklimmen we bergen, ons weekritme valt weg en we drinken meer alcohol dan normaal. Daarbij komt nog dat we ons slaapritme verstoren door tijdverschillen en later naar bed gaan dan gewoonlijk. Niet gek dat we dan nerveus of geïrriteerd raken. Ons lichaam moet zich enorm inspannen om zich aan te passen in een korte tijd.Na thuiskomst duurt het ook even voor we weer ‘normaal’ zijn. Vooral als we direct in ons oude schema door moeten. Dan is er geen tijd voor het leeghalen van de koffers, draaien van wassen en even acclimatiseren in je eigen huis. En vaak genoeg komen we thuis in de puinhoop die we hebben achtergelaten na ons stressvolle vertrek. Niets is fijner om na een lange reis in een fris huis terug te komen.

Vakantie zonder rommel

Om ervoor te zorgen dat je niet al overspannen vertrekt, het huis in chaos achterlaat en in een puinhoop thuiskomt, hier een paar praktische tips voor een goede voorbereiding:

  • Ruim 2 weken voordat je op vakantie gaat jouw kledingkast op. Je weet dan wat je eventueel moet aanschaffen en kunt alvast apart leggen wat je meeneemt op vakantie.
  • Maak op tijd een to-do list en vergeet de opruimtaken niet! De koelkast schoonmaken en de bedden verschonen, zorgen ervoor dat je in een schone omgeving thuiskomt.
  • Als het mogelijk is, neem een paar dagen vrij voordat je op reis gaat. Je hebt dan genoeg tijd om rustig alle voorbereidingen te maken om opgeruimd op reis te gaan.
  • Rond je werk op tijd af en draag op tijd taken over. Het geeft veel rust om met een opgeruimd (leeg!) bureau je werk achter te laten.
  • Maak een week van te voren 2 paklijsten, 1 voor jezelf (ook voor je reisgenoten) en 1 algemene. Kijk hier voor handige lijstjes!
  • Regel op tijd opvang voor huisdieren, post en plantjes. Vergeet ook niet op tijd de benodigdheden aan te schaffen zoals kattengrind of vogelzaad.
  • Haal de koffer 1 week van te voren tevoorschijn en begin vast met inpakken van zaken die je niet dagelijks gebruikt. Die bikini draag je toch pas op vakantie en dat leesboek kan er ook vast in.
  • Begin een week voor de vakantie met het “leegeten” van de koelkast. Zorg dat je koelkast geen bederfelijke producten meer bevat als je weg gaat, laat desnoods de dag van vertrek een tasje achter met overgebleven etenswaren bij de deur van de buren. 
  • Vries een pannetje soep en een brood in, zodat je bij thuiskomst meteen iets hebt om te eten.
  • Bekijk deze video en pak je koffer handig in:
fout in embed: media provider niet ondersteund
  • Een koffer die dicht past zorgt ervoor dat je niet lukraak spullen de kamer in slingert die er niet in passen! 
  • Vergeet niet, alles is tegenwoordig ook verkrijgbaar in het buitenland. Dus laat dat ritje naar de drogist maar zitten, tandpasta en deo kun je ook in buitenlandse supermarkten vinden.
  • Zorg dat je je huis veilig achterlaat, geef inbrekers geen kans. Inbrekers laten pas echt rommel achter! Doe de ramen en deuren op het extra slot, een timer op de lichtschakelaar, er zijn een hoop voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Kijk hier voor meer tips. 
  • Zorg dat de vuilnis niet achterblijft in huis. Breng de zak naar de container voordat je de taxi/auto instapt. Of vraag of de buurman de zak op de aangegeven ophaaldag buiten zet.
  • Neem een waszak (extra plastic tas) mee in je koffer om vuile was in te doen. De vuile was is dan direct terug te vinden bij thuiskomst.
  • Neem na thuiskomst een extra dag vrij om even rustig thuis te acclimatiseren, de koffers uit te pakken, wassen te draaien en de auto op te ruimen/wassen.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog moeite met aan de slag gaan met opruimen? Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren!

Kijk op www.flennie.nl of http://www.nbpo.nl voor een professional organizer bij jou in de buurt.

Onze 'opruimexpert' Flennie is in 2014 haar eigen bedrijf Flennie Helpt gestart en geeft sindsdien als professional organizer praktische adviezen, persoonlijke coaching en alle hulp die nodig is bij het aanpakken van rommel, stapels papieren, kledingkasten, verhuisdozen en andere verzamelproblemen. Elke maand schrijft zij een blog voor Ze.nl.

Lees ook: Rommelmagneten: altijd rommel op dezelfde plekjes in huis