Is bruisend water stiekem een dikmaker?

Sport & gezondheid door Laura

Bruiswater is populairder dan ooit. Wij snappen het wel. Dankzij de lekkere smaakjes kom je veel gemakkelijker aan die aanbevolen 1,5 liter water per dag. Maar bruisend water komt regelmatig ook in opspraak. Zo denken sommige gezondheidsexperts dat het helemaal niet zo gezond is als we denken.

bruisend water

Bruisend water, ook wel spuitwater genoemd, bevat net als gewoon water nul calorieën. Dus hoe kan het nu slecht voor de gezondheid zijn? Onderzoekers aan de Birzeit Universiteit van Palestina deden een onderzoek bij ratten, dat schrijft The Independent.

20% meer gegeten

De proefdiertjes werden in vier groepen verdeeld: de eerste groep kreeg normaal water, de tweede kreeg suikerrijke frisdrank zonder koolzuur, de derde kreeg suikerrijke frisdrank met koolzuur en de laatste groep kreeg bruiswater zonder calorieën. Na drie maanden werden de ratten weer onderzocht. Het bleek dat de ratten uit groep 3 én 4 tot wel 20% meer aten. Een jaar na het onderzoek bleken de diertjes ook relatief meer vet rond enkele vitale organen te hebben opgeslagen.

En bij mensen?

Het onderzoek werd natuurlijk gedaan bij ratten, dus ze kunnen niet 100% zeggen dat bruisend water hetzelfde effect zou hebben op mensen. Maar wacht... de onderzoekers van de universiteit hebben het óók bij twintig mensen getest. En ja, hoor. Het bleek dat bruisend water drinken bij je ontbijt tot zes keer meer van het hongerhormoon ghreline zorgt dan wanneer je plat water drinkt.

Een onderzoek met twintig personen is echter ook niet 100% betrouwbaar, maar slechts een indicatie. Bubbelend water bij het ontbijt slaan wij voor de zekerheid wel over. We wachten nog op meerdere onderzoeken. Misschien wel onder het genot van een glaasje licht bruisend... In de middag of avond dan.

 

Lees ook: Dit zeggen de kuiltjes in je onderrug over je seksleven