Waarom je elke dag een koude douche zou moeten nemen

Vrije tijd door Vrouwen redactie

's Ochtends vlak voordat je naar je werk gaat, of 's avonds voor het slapen gaan, is er niets lekkerder dan een hete douche. Alleen wanneer je terug komt van een rondje hardlopen of de sportschool, wil je de temperatuur van je douche nog weleens naar standje 'freezing' draaien. Heel goed! Eigenlijk zou je iedere dag een koude douche moeten nemen, want dit levert heel veel voordelen op.

Een koude douche maakt je in één klap wakker
Wel zo handig op de maandagmorgen. Misschien even schrikken die eerste paar seconden, maar je kunt wèl meteen fris aan je dag beginnen.

Je zou het als work-out kunnen rekenen
De eerste reactie van je lichaam op koud water, is de drang om je lichaam warm te houden. Dit doet je lichaam door calorieën te verbranden. Als je die dag geen work-out op de planning hebt staan, kan dit toch een klein beetje helpen...

Het helpt je herstellen na een èchte work-out
Je onderdompelen in een ijsbad (zoals de professionals het doen) is echt niet nodig. Als jij voor een koude douche kiest na een gym-sessie, zal dit je verzuurde spieren sneller helpen herstellen.

Je haar gaat ervan glanzen
Koud water zorgt ervoor dat je haarschubben (ja zo heet dat) sluiten, wat betekent dat je meer vocht vasthoudt. Hierdoor zal je haar er minder dof en pluizig uit zien. Als je een koude douche te heftig vindt, kun je ook alleen je haar nog even nat maken met koud water, voor je uit de douche stapt.

Het is beter voor je huid
Een warme douche voelt dan misschien prettiger aan, het zorgt er wel voor dat je huid uit droogt. Als je van jezelf al een droge huid hebt, is het misschien beter om af en toe lauw te douchen.

Je wordt minder snel ziek
Koud water activeert je immuunsysteem en versnelt je bloedsomloop.

Hartstikke gezond dus, die koude douche! You can do this, even doorbijten...

Bron, bron, bron, bron