Wijnles 8: Merlot

Eten door Vrouwen redactie

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag wijnles 8: wijn leren kennen; Merlot. Een overzicht van alle wijnlessen vind je hier.



Sinds de laatste les over de drinktemperatuur van wijn heeft het begrip “kamertemperatuur” een andere dimensie gekregen. Tegen de 30 graden aan in de meeste huishoudens! Uitstekend dus om te experimenteren met de serveer temperatuur! Goed gelukt? Vandaag gaan we weer vrolijk verder met onze druivensoorten, het rood is aan de beurt en wel de Merlot. Deze druivensoort heeft zijn oorsprong in Zuidwest Frankrijk en wordt tegenwoordig wel in elk wijnland over de hele wereld verbouwd. De wijn is sappig en soepel, vaak makkelijk te drinken. De druif gedijt goed in zowel warme als koelere wijnstreken en levert sappige en soepele wijnen. Vaak zie je hem in het huiswijn-assortiment en toch worden van deze druif enkele van de mooiste wijnen op de wereld gemaakt, de St Emillions en Pomerols, waarvan Chateau Pétrus misschien wel de beroemdste is. In smaak is de wijn zwoel, tinten van donker rood fruit, vijgen en soms een beetje cacao. Ga door met proeven, schaf een aantal verschillende Merlots uit verschillende landen en streken aan en ga weer aan de slag. Alleen door echt bewust te gaan proeven en te onthouden wat je wel en niet lekker vind, ontwikkel je gevoel voor de wijn! Geniet er van dames! (Zie les 3 over de kunde van het proeven).

Smaakt dit naar meer? Slurp dan meer informatie op, op de website van Joost & Joost.

Bron, bron, bron