Dit gebeurt er met je lichaam als je koolhydraten gaat schrappen

Eten door Annelot

Koolhydraten zijn waarschijnlijk niet je best friend. Al helemaal niet als een paar kilootjes probeert te lozen. Maar toch zijn ze ook niet je allerergste vijand, want koolhydraten bevatten veel goede stoffen die je niet wilt missen. Je hoeft ze dus echt niet helemaal uit je dieet te bannen. Dit gebeurt er als je dat wel doet. En we waarschuwen je vast: it ain't pretty!

- Je hebt waarschijnlijk een stuk minder energie. Koolhydraten geven je energie. Vooral voor langzame of complexe koolhydraten (bijvoorbeeld quinoa, groenten, noten, zaden) geldt dat ze langzaam door je lichaam worden opgenomen en de energie dus verdeeld afgeven. Zonder die energie ga je je al snel slap en futloos voelen. Sporten is nog nooit zo zwaar geweest.

- De kans is groot dat je niet meer kunt poepen. Je buik is je namelijk heel erg dankbaar voor de koolhydraten die het binnenkrijgt, want de vezels hierin zorgen ervoor dat je stoelgang soepeltjes verloopt.

- Je krijgt een stinkadem. Koolhydraatarme diëten staan erom bekend dat je adem er niet echt beter op wordt. Dit komt door de ketonen-moleculen die je lichaam aanmaken als het geen glucose (oftewel suiker, oftewel koolhydraten) meer over heeft om te verteren.

- Je krijgt waarschijnlijk last van een droge mond en hebt de hele tijd het gevoel dat je dorst hebt. De ketonen waar we het eerder al over hadden zorgen er ook voor dat je een droge mond krijgt.

- Je nieren worden er gestresst van. En dit is (alweer) de schuld van de ketonen. Deze zijn namelijk nogal zuur en als je er veel van aanmaakt, kunnen je nieren van slag raken. Je kunt zelfs (in extreme gevallen) nierstenen krijgen.

- Je krijgt waarschijnlijk meer last van vreetbuien. Als je moe, verstopt, gestresst en hongerig rondloopt is de kans namelijk groot dat je naar de ècht ongezonde dingen gaat grijpen.

- Last but not least: je leven wordt er niet leuker op. Waarom zou je jezelf vrijwillig zo’n grote groep van etenswaren ontzeggen? Tenzij het medisch gezien wel moet, word je waarschijnlijk een stuk gelukkiger als je wat minder spastisch op je eten gaat letten.

Bron, bron, bron, bron