How to: het perfecte kleurtje met zelfbruiner

Gezicht door Annelot

Het is alweer een tijdje lente, de temperaturen gaan omhoog (als je de grote lijnen bekijkt, het blijft natuurlijk wel Nederland) en ook rokjesdag is in zicht. We willen natuurlijk liever niet met spierwitte benen de deur uit en daarom zijn zelfbruiners onwijs handig. Maar dat is voor veel mensen best wel een 'eng' beautyproduct. Je wilt er waarschijnlijk niet uitzien als een gevlekte wortel. Daarom vertellen we je stap voor stap wat je wel en niet moet doen als je met zelfbruiner aan de slag gaat.

Reinigen
Maak je gezicht schoon met een reinigend product zodat er geen make-upresten meer aanwezig zijn. Probeer producten op oliebasis te vermijden, want olie gaat vaak als een laagje op je huid liggen wat ervoor kan zorgen dat de zelfbruiner niet goed kan intrekken. Was ook je lichaam met zeep, zodat er geen vuil meer op je huid zit.

Scrubben
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zelfbruiners gaan altijd op de bovenste huidcellen zitten (de dode huidcellen) en trekken niet dieper je huid in. Als je iets langer wilt genieten van een kleurtje op je huid kun je daarom het beste even scrubben van te voren. Met scrub haal je de dode huidcellen weg, waardoor de zelfbruiner op de nieuwe cellen gaat zitten. Door te scrubben kun je 2 tot 4 dagen lánger genieten van je bruine velletje dan zonder te scrubben. Let op: scrub niet te hard en vermijd een te grove korrel om je huid niet te beschadigen, zoals bijvoorbeeld eentje die exfolieert.

Hydrateren
Het is verstandig om een paar dagen voordat je zelfbruiner gaat gebruiken je knieën enkels, ellebogen en polsen goed te hydrateren met crème. Op deze plekjes is de huid namelijk wat droger en gaat daardoor meer zelfbruiner absorberen dan nodig is. Hele donkere knieën wil je natuurlijk niet.

Aanbrengen
Volg altijd heel nauwkeurig de instructies die op de verpakking staan. Begin bij je voeten en werk langzaam omhoog. Daarmee voorkom je een streep op je buik door het bukken. Gebruik niet teveel van het product en je hoeft het ook niet helemaal in te masseren. Vraag voor je rug even of je vriend/moeder/huisgenoot je helpt. Haal als je klaar bent een vochtig watje over je knieën, ellebogen en hielen om te voorkomen dat de zelfbruiner in de plooien van je huid gaat ophopen. Doe dit ook bij je wenkbrauwen en haargrens, want de zelfbruiner werkt ook in op je haar. Je hebt natuurlijk veel verschillende soorten zelfbruiners. Op de redactie hebben we erg goede ervaringen met de zelfbruinende spray van Marc Inbane.

Handen wassen
Was meteen na het aanbrengen van de zelfbruiner je handpalmen, anders worden ze bruin. Dat ziet er heel onnatuurlijk uit, want daar word je normaal gesproken ook niet bruin.

Wachten
Nu is het alleen nog een kwestie van geduld hebben en de drang om onder je witte dekbed te kruipen nog even onderdrukken. Kleed je ook nog niet aan en wacht een paar uur voordat je gaat douchen.

Voilà: een mooi bruin velletje. Kom maar op met rokjesdag!

Bron, bron, bron, bron, bron