8 dingen die je moet weten over de Aziatische keuken

Eten door Mariëlle

Op onze brakketakke zondag, als we gezonder willen eten of gewoon een vitamine-boost nodig hebben, als we een lekkere maaltijd op tafel willen zetten, als we indruk willen maken op een groep vrienden, of gewoon omdat je er onwijze cravings naar kunt hebben, dan komt de Aziatische keuken om de hoek kijken. Vooral bij dat laatste is de Aziatische keuken ideaal, want met een beetje hulp van wat er in de supermarktschappen ligt, maak je het jezelf een stuk makkelijker om een verpletterende maaltijd op tafel te zetten voor zoveel man. We le-le-looove de Aziatische keuken. Jij ook? Dan wordt het de hoogste tijd dat je de volgende dingen te weten komt.

1. Conimex heeft Nederland kennis laten maken met de Aziatische keuken. Waar het allemaal begon met Sambal Oelek heeft het merk inmiddels meer dan 100 producten in de supermarktschappen staan. En het assortiment is opnieuw uitgebreid: Conimex introduceert drie varianten soepen (Tom Kha Kai, Pindasoep en Rody Currysoep) en vijf verschillende soorten curry (Thaise Groene Curry Paste, Thaise Rode Curry Paste, Thaise Massaman Curry Paste, Singaporese Laksa Curry Paste en Indonesische Groenten Curry Paste), die vanaf nu verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Inmiddels bestaat Conimex al 80 jaar. Time flies when you're having fun!

2. De Aziatische keuken kreeg in Nederland een boost na de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen Nederlanders terug die in Nederlands-Indië geholpen hadden. Zij hadden al kennis gemaakt met de Indonesische keuken en waren er inmiddels zelfs een beetje aan gewend geraakt. Dit eten wilden ze blijven eten in Nederland en daardoor kwam er steeds meer vraag naar Aziatisch eten. Die Nederlandse Aziatische keuken die in Nederland te vinden was, breidde zich in de loop der jaren flink uit.

3. Als je een zelf een Aziatische curry wilt maken ben je uren bezig en heb je honderdduizend verschillende soorten ingrediënten nodig. En als je geluk hebt smaakt het net zo lekker als een kant-en-klare, dus je kunt het net zo goed in de supermarkt halen. Neem nou de Thaise Rode Curry, waarbij het citroengras en de pepertjes de authentieke smaak aan het gerecht geven.

4. Als je een Aziatische soep maakt ben je vaak uren van je tijd kwijt. Moet je ook maar zin in hebben. De nieuwe soepen van Conimex smaken super authentiek en daar hoef je helemaal niks meer aan te doen. Wil je er toch je eigen draai aan geven, dan zijn die soepen heel geschikt als basis en kun je eraan toevoegen wat je wilt. Extra groenten bijvoorbeeld, om aan je extra dosis vitaminen te komen.

5. De nieuwe soepen van Conimex zijn zelfs verser dan veel soepen die je zelf maakt met groenten uit de supermarkt. HUH? Dat zit zo: groenten uit de supermarkt worden vaak geplukt als ze nog groen zijn en zijn daarna nog een tijdje onderweg tot ze daadwerkelijk in de schappen liggen. Bij de soepen van Conimex worden de groenten pas geplukt als ze helemaal rijp zijn en dan worden ze meteen diep ingevroren en daarna verwerkt. Hierdoor blijft de versheid hoog. De kip die in de soepen wordt gebruikt smaakt trouwens ook echt naar echte, verse kip. De structuur smaakt net zoals de kip in oma's kippensoep van vroeger (hoewel dat wel een beetje van je oma's kookkunsten afhangt natuurlijk), omdat er alleen kippendijen en kippenborst wordt gebruikt in de soep. Mjum! Wat ook goed is om te weten is dat de curry's helemaal vrij zijn van kunstmatige kleurmiddelen, toegevoegde smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Hoe je ze dan toch een behoorlijke poos kunt bewaren? Kruiden conserveren enorm. In de curry pasta's zitten zoveel kruiden dat er helemaal geen conserveermiddel nodig is om ze houdbaar te maken.

6. De enige overeenkomst tussen yoga en Aziatisch eten lijkt dat ze allebei uit Azië komen, maar er is meer: met beiden zorg je voor je innerlijke zelf. Aziatisch eten staat bekend om zijn voedende waarde (behalve als je langswipt bij de plaatselijke afhaal-Chinees dan, in de meeste gevallen). De redactie deed onlangs samen met de redacties van Girlscene en Ze.nl mee aan een Yoga-workshop van Conimex om voor onze innerlijke zelf te zorgen. Nu weten we wat er met 'zen' wordt bedoeld.

7. Als je mindfull bent na zo'n uitgebreide yogasessie staan je zintuigen op scherp en daardoor proef je beter. Dit gingen we meteen testen met een tasting. ?????????? (Oh God in het Thais volgens Google-Translate)! Die Tom Kha Kai! Ogen dicht en je zit alweer met je hoofd in Thailand. De groenten die in de Tom Kha Kai zitten zijn zo vers dat het knispert tussen je tanden. En een leuk weetje over de Tom Kha Kai: de ene keer is hij pittiger dan de andere keer. Omdat de soep met zulke verse producten wordt bereid, is het des te moeilijker om de smaak constant te houden. Wat eigenlijk alleen maar leuker is voor het verrassingseffect, maar vooral heel goed aangeeft dat de soepen enorm vers bereid worden. Die Tom Kha Kai is samen met de Thaise Groene Curry Paste dé klassieker van de Thaise keuken.

8. De inspiratie voor nieuwe producten doet Conimex op in kleine eettentjes en foodstalletjes die je in Azië overal op straat ziet. Alle producten zijn dus geïnspireerd op authentieke recepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Behalve de Pindasoep. Die is geïnspireerd op het feit dat in heel veel Aziatische gerechten pinda's worden gebruikt. So nice, die mensen weten wat je nodig hebt! (Yes, we tried, ofcourse!)

- Dit is een advertorial -