De reden dat je altijd zo moe bent

Vrije tijd door Annelot

Je komt 's ochtends je bed bijna niet uit, drinkt eindeloos veel koffie en zit de hele dag te gapen. Yup, je bent vermoeid! Super vervelend, want je wordt er niet bepaald een leuk mens van. Tijd voor actie! We hebben hieronder de belangrijkste oorzaken en de manieren waarop je je batterij weer kunt opladen voor je op een rijtje gezet.

Slaap
Het klinkt logisch, maar te weinig slaap is misschien wel de reden dat je zo moe bent. Toch hoef je niet perse acht uur per nacht te slapen. Iedereen heeft een eigen slaapbehoefte. De één heeft negen uur slaap nodig en de ander is na zes uurtjes al uitgerust. Maar als blijkt dat jij je niet optimaal fit voelt overdag, dan moet je misschien toch wat meer uurtjes pakken ’s nachts.


Eten

Ook eten kan ervoor zorgen dat jij je vermoeid voelt. Je lichaam haalt een groot deel van zijn energie namelijk uit voedsel. Eet je te weinig of krijg je niet voldoende voedingsstoffen binnen? Dan kan het zijn dat je daardoor moe blijft. Eet dus koolhydraten, eiwitten en gezonde tussendoortjes om je energielevel op te krikken. En vergeet ook vooral je ontbijt niet!

Koffie
Van koffie ga je je misschien eventjes fitter voelen, maar op de lange termijn maakt het je juist moe. Vooral als je meer dan vijf bakken koffie drinkt op een dag, krijg je écht teveel cafeïne binnen. Probeer het wel langzaam af te bouwen en stop niet ineens helemaal met koffie drinken, want dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Vitamine tekort
Als je te weinig van bepaalde vitaminen binnenkrijgt, kun je last krijgen van vermoeidheid. Meestal krijgen we alle vitaminen wel binnen via ons eten, maar als je een speciaal dieet volgt, bijvoorbeeld zonder vlees en vis, kan het zijn dat je niet genoeg vitaminen binnenkrijgt. Verder is het in de winter erg lastig om genoeg vitamine D binnen te krijgen, omdat de zon zo weinig schijnt. Andere vitamines die je energie op peil houden zijn: B1, B2, B3, B5, B6, B8 en vitamine C. Verder zijn er een aantal mineralen die je echt nodig hebt als je vermoeid bent, namelijk: calcium, ijzer, koper, magnesium, jodium en fosfor. Gelukkig kun je tekorten heel goed aanvullen door extra vitaminen te slikken. En daar hoef je niet eens de deur voor uit, want je kunt ze gewoon online bestellen bij de online drogist.

Stress
Je weet vast wel dat stressen heel veel energie van je kost. En dat is logisch, want als jij je druk maakt, verbruikt je lichaam in rap tempo voedingsstoffen en je batterij raakt dan veel sneller leeg dan als je rustig bent. Probeer stress dus zoveel mogelijk te verminderen. Zweet het eruit door even flink te sporten of schrijf je gedachten van je af. Als je je minder druk maakt, zul je ook meer energie hebben.

Uitdroging
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar drinken is heel belangrijk voor je algemene gezondheid en dus ook voor je energielevel. Je lichaam heeft voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Veel mensen drinken alleen als ze dorst krijgen, maar dan kom je nooit aan 1,5 liter per dag. Neem dus overal waar je heen gaat een flesje water met je mee en vul die regelmatig weer bij.

Bron, bron, bron, bron, bron