7 Meest gemaakte hardloopfouten

Lichaam door Mariëlle

Run Forest, run! De hardloopmaatschappij groeit. Het is toch ook heerlijk om voor of na je werk een rondje te rennen? Tijd om je hoofd lekker leeg te maken, alle stress eruit te rennen, conditie op te bouwen en de kilo's vliegen eraf. Als dat laatste jouw doel is om hard te lopen kan het nog wel eens zijn dat je deze fouten maakt:


1. Je eet te weinig vet
Ja je leest het goed, als hardloper heb je vetten nodig om te verbranden. Wel goede vetten, die je onder ander vindt in noten, vis en avocado.

2. Lopen op een lege maag
Soms wordt gedacht dat dit juist dé manier is om vet te verbranden, omdat je dan niet meteen verbrandt wat je zojuist hebt gegeten, maar juist het vet wat er al zit is de gedachten. Zo werkt dat niet. Als het lichaam niks heeft om te verbranden haalt het de benodigde energie uit de spieren. Dat is de reden dat je tijdens het rennen het gevoel hebt dat je er de kracht niet meer voor hebt. Neem in ieder geval een paar happen havermout of iets anders waar je lekker op kunt teren. Je voelt je meteen veel krachtiger tijdens het lopen en je houdt het veel langer vol. Én de juiste vetten worden verbrand.


3. Je eet niet of te weinig na het hardlopen
Tijdens het hardlopen heeft je lichaam heel wat glycogeen opgemaakt. Dat moet weer aangevuld worden. Vaak geeft je lichaam dat zelf aan met een hongerig gevoel. Als dat niet zo is moet je er zelf aan denken dat je iets eet. Eet iets met eiwitten, een gebakken eitje of een bakje kwark, dan help je je spieren ook nog eens te herstellen.

4. Je leeft op sportdrankjes
Sportdrankjes en energierepen zitten vol met calorieën. Het is een beter idee om gehydrateerd te blijven met water en jezelf met energie te voeren met voedingsmiddelen die energie leveren, zoals havermout.



5. Jouw verwachtingen zijn te hoog
Na één rondje hardlopen heb je nog niet meteen het lichaam van Doutzen Kroes. Houd er rekening mee dat zij ongeveer net zo lang in de sportschool staat als jij achter het bureau op kantoor zit (dus dat kun je nooit met één rondje lopen compenseren), én zij krijgt begeleiding en jij waarschijnlijk niet. Verwacht niet te veel en neem de tijd. Laat je niet ontmoedigen als je niet snel genoeg resultaat ziet. Als je echt verschil wilt zien kun je beter voor- en na foto's maken, want je spiegelbeeld zie je elke dag. Dat verschil werkt namelijk wel motiverend.

6. Wees realistisch
Als je al niet zoveel gewicht hebt om te verliezen, zul je ook minder snel resultaat zien. Heb je meer om te verliezen zul je sneller resultaat zien. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt.



Bron, bron, bron, bron, bron