12 Feitjes over je lichaam die je nog niet wist

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Wist je dat we 50% van ons DNA delen met bananen? Dat onze emoties aan onze tranen af te lezen zijn en dat we eigenlijk meer dan vijf zintuigen hebben? Ons lichaam is zo’n gecompliceerde machine dat we sommige dingen niet eens weten over onszelf. 12 feitjes die in ieder geval het benoemen waard zijn:

- De horizon op zee is 4,8 km weg, zover kunnen we dan ook kijken. In theorie kan het menselijk ook honderden kilometers ver kijken, alleen verhindert vervuiling, waterdamp en stof vaak dat dat daadwerkelijk lukt op aarde. Met het menselijk oog kunnen we ’s nachts dan wel weer het Andromedastelsel zien. Dat ligt op 2,25 miljoen lichtjaar afstand.

- De totale lengte van iemands (bloed)vaatstelsel is zo’n 100.000 kilometer.

- In onze navel leven zoveel micro-organismen, waaronder bacteriën, dat de diversiteit daarvan gelijk is aan dat van een regenwoud. Onderzoekers van North Carolina State University onderzochten 60 navels. Ze vonden daarin 2368 soorten bacteriën waarvan meer dan de helft mogelijk nog niet was ontdekt. De gemiddelde navel bevatte 67 soorten.

- Ons lichaam heeft meer atomen dan dat er sterren zijn in het universum. (Voor zover we weten). Een lichaam van 70 kilo bestaat uit 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 atomen.

- Niet alleen vingerafdrukken zijn uniek, ook ‘tongafdrukken’ verschillen bij ieder mens.

- We delen 60 procent van ons DNA met goudvissen en 50 procent met fruitvliegjes, spitskool en bananen.

- De mens geeft licht. In principe kan je zeggen dat we glow in the dark zijn, maar het licht is 1000 keer zwakker dan wij met onze ogen kunnen zien. Alle levende organismen stralen dit licht uit. Hoe dat kan is een vrij ingewikkeld verhaal over moleculen en atomen die dan wel of niet geladen zijn.

- Onze huid stopt nooit met groeien. Elke seconde maakt ons lichaam er 25 miljoen nieuwe cellen aan.

- Behalve de 5 zintuigen die we geleerd hebben op school, worden balans en temperatuur ook als zintuig gerekend.

- Elke traan die we laten is totaal uniek. Tranen die we laten om emotie hebben een andere chemische samenstelling dan wanneer onze ogen bijvoorbeeld geïrriteerd zijn.

- De traanbuizen van mannen zijn kleiner dan die van vrouwen. Dit is één van de redenen waarom mannen moeilijker huilen dan vrouwen. Ook is huilen voor vrouwen belangrijker omdat er bij vrouwen een veel hoger gehalte stresshormoon prolactine meekomt in tranen. Vrouwen huilen dus ook sneller om hun emoties en stress kwijt te kunnen.

- Ons lichaam bevat genoeg fosfor om 2200 lucifers te maken.

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, Thinkstock