5 Dingen waar koolhydraten goed voor zijn

Eten door Vrouwen redactie

Je hoort het vaak: koolhydraten zijn slecht voor je, je wordt er dik van... Dat zeggen sommige mensen, maar toch bewijzen verschillende studies dat je helemaal niet dik wordt van koolhydraten. Je moet weten dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid koolhydraten nodig heeft en rekening moet houden met wat hij/zij eet. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie en wij gaan kijken hoeveel er in een persoonlijk dagmenu aan koolhydraten moet zitten om de dag door te komen. Emmy Hallensleben van Ehvoedingsadvies.nl laat via Femna40.nl weten waar koolhydraten goed voor zijn!

1. Energie
Om met de meest voor de hand liggende te beginnen: je hebt de energie nodig. Je hersenen functioneren het beste op glucose, uit koolhydraten. Wanneer je te weinig glucose, uit koolhydraten, binnenkrijgt wordt je duf. Je hersenen kunnen minder goed functioneren en je gaat dingen vergeten.

2. Darmfunctie
Je hebt ze nodig om goed naar de wc te kunnen gaan! Om het dan nog maar niet te hebben over onaangename gevolgen als aambeien en fistels. De koolhydraten zorgen voor een groot deel van de vezels in je voeding, dus start met een goed ontbijt, drink veel water. Ga op tijd, maar neem ook genoeg de tijd om naar het toilet gaan.

3. Sportprestatie
Koolhydraten zorgen voor betere sportprestaties. Koolhydraten zorgen voor de energie die nodig is om te presteren. Spierpijn ontstaat o.a. doordat er te weinig suikers (koolhydraten) in het lichaam aanwezig zijn en overgegaan wordt op het verbranden van de proteïne. Door na het sporten een zelfgemaakt sportdrankje op basis van 2/3 water, 1/3 appelsap en een snufje zout te gebruiken, vul je de verbrande koolhydraten weer aan. Dit zorgt voor een sneller herstel, minder spierpijn.

4. Adem
Van te weinig koolhydraten krijg je een slechte adem. Het lichaam gaat meer vet verbranden. Koolhydraten is één van de belangrijkste voedingsstoffen, samen met eiwitten en vetten. Door te weinig koolhydraten in je voeding, komen er meer afvalstoffen vrij en dit zorgt voor een slechte adem. Er valt dan niet tegenop te poetsen of te flossen. Overigens heeft een eiwitrijk dieet hetzelfde effect.

5. Humeur
Als laatste heeft ook je humeur eronder te lijden en krijg je meer last van stress... daar heb je niet alleen last van, maar heeft je omgeving dan ook nog last van, denk ik zo. Het is niet helemaal bekend waar dit precies door komt, maar veel heeft te maken met te weinig serotine aanmaak in de hersenen. Dit zorgt voor een slechtere gemoedstoestand, die ook je slaap en zelfvertrouwen in de weg gaat zitten.

Verse bagels...


Alles door elkaar


Foto's van Weheartit.com; Bron, Bron, Bron, Bron