17 voedingsproducten en hun gezonde(re) vervangers

Eten door Vrouwen redactie

De hele wereld lijkt over te stappen op een gezonde(re) levensstijl. Hier was geen massale opkomst van diëtisten voor nodig. Het internet leek iedereen dat laatste zetje te geven. Want het internet ontploft van de voor- en na foto’s van mensen die het goede voorbeeld gaven. Een combinatie van gezonde voeding en de juiste beweging leek Sonja Bakker en het Atkins dieet te verslaan. Gewoon, nuchter, met beide benen op de grond, zonder gekkigheid gezond eten, zoals we dat vroeger deden. Geen kant-en-klaar verpakkingen meer (oké alleen als het écht niet anders kan dan) en weer zelf koken, zodat je precies weet wat je eet. Het lijkt een hype, maar wel een hype die mensen bewuster maakt van hun levensstijl.

Deze ommezwaai kun je al beginnen met hele kleine handelingen. Zo is er voor ongeveer alles wel een gezondere vervanger. Maar om steeds alles op te zoeken en continu een uur te moeten nadenken voordat je kunt aanvallen op de nieuwe gezondere versie van je eten, hebben we de drempel verlaagt om dit daadwerkelijk ten uitvoering te brengen. Daarom stelden we lijstkje op met ingrediënten die je kunt vervangen om gezonder te leven!



Melkchocolade: rauwe cacao of hele pure chocolade.
Witte pasta: speltpasta, volkorenpasta of meergranenpasta.
Bakboter uit een fles: sesamolie, kokosolie, lijnzaadolie.
Wit brood: volkoren brood, of speltbrood.
Witte rijst: zilvervliesrijst, quinoa.



Soep uit blik: zelfgemaakte soep. Maak het gewoon van te voren, met bijvoorbeeld dit recept, en neem het mee.
Sla: rauwe spinazie of rucola, want daar zitten veel meer voedingsstoffen in.
Aardappel: (hoewel aardappel in principe niet ongezond is hoor): zoete aardappel (want dat is nog een tikje gezonder, ter afwisseling).
Room: kun je soms vervangen door avocado of eigeel (zoals je de roomsaus van originele pasta carbonara maakt).
Snoep: fruit zoals dadels of bessen.



Koekjes: bananenpannenkoeken of havermout-rozijnenkoekjes.
Zout: zeezout.
Kaas: witte kazen (hütekase, feta, mozzarella).
Thee: verse munt thee (verse) groene thee.
Drinken: water, thee (zie boven) kokoswater, water met komkommer en citroen.
Chips: zelfgemaakte popcorn van losse maiskorrels (zonder boter of andere toevoegingen). Hoe je dat maakt? Simpel! Je kunt kokosolie en zeezout toevoegen om het op smaak te brengen, maar je kunt ze ook helemaal zonder toevoegingen in een pannetje met deksel poppen. Een bodempje maiskorrels is genoeg voor een pannetje vol. Blijf tijdens het bakken het pannetje wel goed schudden. In plaats van chips kun je overigens ook noten eten (zoals geroosterde amandelen) maar zorg dat je er niet teveel van eet, omdat noten wel veel calorieën bevatten.