6 Blunders met huurauto & hoe je ze voorkomt

Reizen door Vrouwen redactie

Op vakantie gaan met een huurauto zorgt gegarandeerd voor avontuur. Bij de reis van Claartje naar Portugal met Eliza was here was een huurauto inbegrepen - zoals altijd het geval is bij Eliza was here. Het fijne van dat principe, waarbij je een vlucht, auto én accommodatie in een keer boekt, is dat je zelf alle vrijheid hebt. Zodat je lekker in je Volkswagen Polo door de Algarve kunt cruisen, bijvoorbeeld. Hoe het precies werkt in de praktijk, en waar je op moet letten? Dat vertelt Claartje je graag, aan de hand van 5 veel voorkomende blunders.

1. Je mag niet rijden.
Bijrijder of niet? Als je een auto huurt is het altijd slim om goed te kijken wat je precies afspreekt met de verhuurder. Zo is het soms een eis dat je al minimaal 5 jaar in het bezit bent van een rijbewijs, of is er een minimumleeftijd. Ook is een bijrijder niet altijd inbegrepen. Bij mijn tripje met Eliza was here was dat wel het geval, alleen was Karin een te grote schijterd om te rijden. Geen probleem, want ik cross dubbel zo graag rond op plekken die ik niet ken. Holadijee!


2. Je bent onverzekerd
Bekijk goed of je volledig verzekerd bent - én of je niet oververzekerd bent, want daar hebben Nederlanders ook een handje van. Je eigen WA-verzekering en reisverzekering dekken veel in het buitenland op het gebied van medische zorg en aansprakelijkheid (kijk even op je polis) maar soms proberen autoverhuurders je ter plekke ook nog een verzekering te verkopen. Dat is lang niet altijd nodig! Check voor je weggaat of je auto all-inclusive verzekerd is voor schade (anders betaal je voor ieder sterretje in de ruit, ook als het niet jouw schuld is), en laat je niet ter plekke nog een extra verzekering aansmeren. Bij Eliza was here zijn verzekeringen altijd inbegrepen!

3. Je krijgt een dikke rekening achteraf
Check de auto op krassen voor je weg rijdt. Bij aanvang is het normaal om samen met de verhuurder je auto te checken op reeds aanwezige krassen. Je ondertekent een formulier waarop staat welke beschadigingen je samen geconstateerd hebt, zodat die later niet op jouw rekening komen te staan. Zorg dus dat je geen krasje mist!


4. Je staat te klungelen bij het tankstation
Benzine? Gas? Diesel? Vraag van tevoren even op wat voor brandstof je auto rijdt. Je voelt je misschien even een dom blondje (I know I did), maar je kunt het maar beter zeker weten, toch? Voor je diesel in een benzinemotor gooit, zeg maar.


5. Je verdwaalt
Soms is verdwalen heerlijk, maar niet op het moment dat je moe bent en in het donker je verblijf probeert te vinden. Zorg dat je goed voorbereid bent. Houd het adres van je bestemming bij de hand of zorg dat je een routebeschrijving uitgeprint hebt. Neem een TomTom mee en download van tevoren de kaart van je bestemming. Een ouderwetse kaart werkt natuurlijk ook altijd, of zorg dat je telefoon uitgerust is met internet (neem een vakantiebundel!) & GPS. Echt, een goede voorbereiding is het halve werk.

6. Je zingt veel te hard mee op foute muziek
Last but not least: Muziek! Kies nummers die zowel je partner als jijzelf voluit mee kunnen blèren. Eigenlijk is dit helemaal geen blunder, want hoe fouter de muziek, hoe leuker! Hoe valser je zingt, hoe beter! Gooi de raampjes open en laat de hele wereld meegenieten van je zangkunsten.


Over Eliza was here
Reisaanbieder Eliza was here heeft de zaakjes goed geregeld: je krijgt namelijk niet alleen een comfortabel hotel of appartement op een bijzondere locatie, maar ook altijd een huurauto zodat je zelf de buurt nog kunt verkennen. Weg van de toeristische drukte, op naar de onontdekte plekjes - zelfs met kids. Kijk op de website van Eliza was here voor de laatste aanbiedingen.