Vijf redenen om Israël te bezoeken

Reizen door Vrouwen redactie

Bij Israël denken we al gauw aan de vervelende dingen die we over het land horen in het nieuws. Al jaren lang zijn er verschillende en verschrikkelijke conflicten in het landje in het Midden-Oosten. Maar wat veel mensen niet weten is dat Israël en Jordanië geweldige landen zijn voor een culturele zonvakantie. Onze Micky kan het weten, want die is er regelmatig geweest. Vijf redenen om Israël toch te overwegen:

1. De steden
Israël is een land dat barst van de geschiedenis en dat is goed te zien aan zijn steden. Jeruzalem kan beschouwd worden als een van de oudste steden ter wereld en is daarom ook een echte aanrader om te bezoeken. Wat ook interessant is dat hier de Arabische cultuur door de stad heen stroomt. Bezoek daarom ook de Joodse Klaagmuur én de Al-aqsamoskee.

Tel Aviv daarentegen is een echte wereldstad. Bezoek hier een van de grootste winkelcentra ter wereld, ga lekker los in een hippe nachtclub, bezoek een van de tientallen antiekmarktjes en ga lekker aan het strand liggen. Tel Aviv staat ook bekend als de meest homovriendelijke stad van het Midden-Oosten; hier wordt jaarlijks een gay pride parade gehouden!

Als je noordwaarts Israël intrekt moet je zeker Haifa bezoeken. Deze havenstad is deels gebouwd op een berg en is een stuk groener dan de zuidelijke kant van Israël. Bijna overal in deze stad heb je uitzicht op de zee. Ook is het een aanrader om de Perzische Tuin te bezoeken, het heiligdom van de eeuwenoude Perzische Baháï-godsdienst.

2. De dode zee
Deze zee ligt aan de Negevwoestijn en zit zó vol met zout dat je er in blijft drijven. Dat lijkt op het eerste gezicht niet zo heel aantrekkelijk, maar deze zee heeft een geweldige werking op je huid! De (dure) producten die hier in Nederland in de winkels liggen met zout uit de dode zee staan bekend om hun geweldige effect op je huid, vanwege de bijzonder combinatie aan mineralen. In Israël stap je gewoon zo de dode zee in en daarmee krijg je dus een exclusieve beauty behandeling voor je hele lichaam… gratis!

Door de mineralen die in het zout zitten kunnen zelfs verschillende huidkwalen als psoriasis en puistjes verholpen worden. Let wel op dat je niet nét je bikinilijn hebt geschoren, als er zout in een wondje komt doet dat namelijk écht heel erg veel pijn.

Heb je toch wat meer behoefte aan ultieme luxe? Dan kan je een overnachting boeken in een van de enorme ressorts met spa aan de dode zee liggen.

3. Petra
Vlak naast Israël ligt het prachtige Jordanië. Het is dan ook zeker een goed idee om je reis naar Israël te combineren met een uitstapje naar Jordanië. Voor een ultieme historische beleving moet je dan echt naar Petra. Deze historische stad is waarschijnlijk al in 100 v. Chr. gebouwd. Wat de stad zo bijzonder maakt is het feit dat bijna alle gebouwen uit de rotsen zijn uitgehakt. Petra was vroeger een belangrijk knooppunt op de handelsroute van verschillende rijken, zoals die van de Grieken en Romeinen. En dat is goed te zien aan de prachtige gebouwen die ze in die tijd hebben gebouwd.

4. De markt
Op zoek naar koopjes? Ga dan naar de Shuk’Ha Carmel markt in Tel Aviv. Dit is een van de grootste en meest uitgebreide markten van het land. De markt loop door verschillende kleine straatjes heen en staat vol met marktkraampjes. In elk deel van de markt worden andere dingen verkocht. Zo is er een deel waar je het meest verse fruit, vis en groente kan vinden. Ook kun je zakken vol exotische specerijen kopen voor een zacht prijsje. Bovendien kan je hier helemaal los gaan bij de stalletjes met kleding, een soort Arabische Primark dus!

5. Het eten
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een enorme stroom van joodse immigranten van over de hele wereld naar Israël toe. Omdat deze mensen uit alle windstreken kwamen namen ze ook allemaal andere keukens mee naar het land in het Midden-Oosten. Hierdoor is de Israëlische keuken nu enorm gevarieerd en vooral heel erg lekker. Denk hierbij aan de Arabische invloeden in de keuken die resulteerden in falafel, shoarma en couscous. Ook zie je overal Roemeense, Griekse, Portugese en Duitse invloeden in het eten.

Israëli's eten zelf graag vaak en vooral veel. Ga daarom op zoek naar een klein en lokaal tentje waar de Israëlische oma’s en moeders zelf in de keuken staan. Deze vrouwen maken recepten die al van generatie op generatie worden doorgegeven en dat proef je zeker. De liefde voor het koken en lekker eten proef je hier zeker terug in het eten!

Tip: voor de beste shoarma ter wereld moet je naar Moshiko's onderaan Ben Yehuda, de hoofdstraat van Jeruzalem.

Bron,bron,bron,bron,bronbronbron,bron