5 Soorten gif die in je eten kunnen zitten

Eten door Vrouwen redactie

Nadat het Voedingscentrum gisteren in opspraak raakte omdat ze waarschuwden voor superfoods, is de discussie over gezonde voeding weer opgelaaid. Maar of je nu gezond eet of niet, van sommige soorten voeding kun je ziek worden als je niet oplet. Huh? Rustig, het betekent niet dat je áltijd een van onderstaande ziektes krijgt als je bijvoorbeeld (half)rauw vlees eet, maar het is goed om te beseffen dat er bacteriën of parasieten kunnen voorkomen in je voeding. Bij mensen met een goede weerstand zullen die vaak weinig uitrichten, maar als je gevoelig bent (of bijvoorbeeld zwanger bent) kun je sommige producten misschien beter kunnen vermijden.

- E. coli
De E. coli bacterie komt voor in de dikke darm van zoogdieren. Inderdaad, lekker smakelijk. Deze bacteriën heb je nodig in je lichaam (o.a. voor de aanmaak van vitamine K) maar als je ze via je eten binnenkrijgt kun je er ziek van worden of, in ernstige gevallen, aan overlijden. Een gemuteerde versie van de E. coli bacterie kun je binnenkrijgen via niet goed doorbakken vlees, maar ook door ongewassen (blad)groenten te eten die bijvoorbeeld afgespoeld zijn met vies water. Was sla, spinazie en andijvie dus liever zelf nog even goed voor je het bereidt!

- Salmonella
Een vrij bekende bacterie, maar niet iedereen weet hoe je besmetting ermee kunt voorkomen! Salmonella komt vooral voor in gevogelte, eieren en vlees, en je kunt het binnen krijgen als je dat rauw of niet volledig gekookt eet. Salmonellabesmetting kan ook ontstaan door gebakken vlees terug te leggen op de snijplank waar het ook rauw op gelegen heeft. Salmonellabacteriën kunnen ziektes als buiktyfus, gewrichtsontsteking, gastro-enteritis en nierfalen veroorzaken.

- Botulisme
Het gif botuline veroorzaakt botulisme, dat lijdt tot spierverlamming. Als je botuline binnenkrijgt via voeding krijg je vaak hevige diarree en last van verslappende spieren. Als je ademhalingsspieren verlamd raken kun je er zelfs aan overlijden. Botulisme ontstaat doordat bacteriën zich vermenigvuldigen in een warme omgeving waar geen of nauwelijks zuurstof is, maar wel veel eiwitten zijn - zoals een dode vis die drijft in relatief warm meertje. Dode dieren moeten dus niet in water blijven drijven, want dat is een broedplaats voor botulinebacteriën, die schadelijk zijn zodra ze in aanraking komen met ons voedsel. Amerikaanse websites waarschuwen voor botuline in slecht ingeblikt voedsel zoals mais, erwten en bonen, waar de bacterie via kleine gaatjes de inhoud kan besmetten.

- Solanine
Aardappels die al een poosje liggen kunnen gaan ontspruiten, dan groeien er witte sprietjes uit. Die spruiten moet je niet eten, en de schil van de ontspruite aardappel ook liever niet, omdat die relatief veel solanine kunnen bevatten. Normale ongeschilde aardappelen bevatten ook solanine, maar daarvan moet een gemiddeld persoon ruim 2 kilo per dag eten om een overdosis binnen te krijgen. Wie teveel solanine eet krijgt last van diaree, misselijkheid, ademnood of krampen.

- Toxoplasma gondii
Deze parasiet veroorzaakt de ziekte Toxoplasmose. Niet iedereen merkt het als ze een toxoplasmose-infectie hebben, maar je kunt er ook ooginfecties, huiduitslag en zelfs beschadiging aan de hersenen aan over houden. Je krijgt de parasiet in je systeem door rauw of niet goed verhit vlees (bijvoorbeeld van de barbecue), of door ongewassen groenten omdat die besmet kunnen zijn met mest van zieke dieren.

Bron, bron