Fashion report: Winde Rienstra @ AFW

Mode & trends door Vrouwen redactie

Tot en met vandaag is het Fashion Week in de hoofdstad van ons land. Het Westergasterrein in Amsterdam is omgetoverd tot een modewalhalla en je struikelt er over de hoge hakken, ingewikkelde kapsels en nog ingewikkeldere outfits. Een event om bij te zijn, kortom. Vrouwen.nl was uitgenodigd voor de show van Winde Rienstra en zat second row (hé, dat is maar één rij achter front row - niet slecht!).

De Friese Winde had een eveneens Fries thema: Stjerren oan it firmamint. Dat Friese tintje bleef terugkomen in de mysterieuze maar bloedmooie muziek van Nynke Laverman, die live zong tijdens de bijna 20 minuten durende catwalkshow. Een flinke duim omhoog voor zowel de zangeres als de modellen, die op de meest onmogelijke schoenen over de catwalk schreden. Met ieniemienie pasjes bewogen ze zich voort, met gezichten die stijf stonden van de concentratie om maar niet te vallen. Tel daarbij op de ingenieuze vormen en materialen van de kleding, en het is duidelijk waarom het publiek op het puntje van hun stoel zat.

Goed, de kleding. De belangrijkste kenmerken waren zeer grof gebreide stukken, hout omwikkeld met stof om de illusie van een ster te geven die tegelijk een stijf en hard element heeft, als wel iets zachts, en subtiel gebruikt zilverdraad dat in vrijwel elk stuk terug kwam. Ook best interessant om te weten: de houten stellages zijn ontwikkeld in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg.

Vooruit, nog een grapje. Op de seating cards stond een afbeelding van Piet Paris, waarop vijf vrouwen te zien zijn. Maarrr, wie goed telt ziet dat er maar negen schoenen te tellen zijn. Welke vrouw mist een been? Zie jij het?

Beeld: Claartje & via Fashionscene.