Boek over vrouw Marc Dutroux

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het is bijna onmogelijk dat je je de zaak Dutroux niet herinnert. Deze in België levende man ontvoerde, filmde en verkrachtte jonge meisjes, die hij opsloot in de kelder onder zijn huis. Het merendeel van de meisjes overleefde het niet. Marc Dutroux heeft ook een vrouw: Michelle Martin. Zij wist van zijn praktijken, maar hielp de meisjes niet. Zelfs toen haar man de gevangenis in ging en er nog twee meisjes opgesloten zaten in zijn kelder, stak ze geen vinger uit om te helpen. Misschien nog erger: de honden van Dutroux gaf ze wel te eten, maar de meisjes in de kelder liet ze verhongeren.

Nu is er een boek verschenen over Michelle Martin, getiteld De vrouw die de honden eten gaf, dat aardig wat stof doet opwaaien. Het is geschreven door de schrijfster Kristien Hemmerechts, die met haar boek “laat zien wat er in het hoofd van Michelle Martin omgegaan zou kunnen zijn”, zo vertelt ze in het NRC. Het is dus geen onderzoek of interview met de vrouw van Dutroux, maar een fictief verhaal op basis van alles wat er over Michelle Martin te vinden is. De kritiek op de schrijfster is dat ze een monsterlijke vrouw een menselijk gezicht geeft, maar het verweer van Kristien Hemmerechts is dat wat Michelle Martin en Dutroux hebben gedaan, hoe verschrikkelijk ook, helaas ook menselijk is.

Wat vind jij: is dit een boek dat geschreven moest worden, of had de schrijfster een moordenares beter geen gezicht kunnen geven?

Michelle Martin



Het boek De vrouw die de honden eten gaf



De kelder in het huis van Dutroux waar de meisjes gevangen zaten



Bron: NRC Handelsblad