Blog: Als je zwanger bent zeg je...

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Elke twee weken lees je een uitgebreide blog op Vrouwen.nl, waarin een van de redactieleden of een van de lezers de ruimte krijgt om (anoniem) uit te weiden over een onderwerp dat haar na aan het hart ligt, of dat de moeite waard is om eens te overdenken. Wil je een blog aanleveren? Stuur de tekst dan in een mail naar info@vrouwen.nl.

Vrouwen.nl’s Mariëlle heeft het deze week over de link tussen zwanger zijn en seks hebben. Op het moment dat je aan je ouders vertelt dat je zwanger bent, zeg je namelijk eigenlijk: IK HEB SEKS! Best gek dat het geen taboe is om aan je ouders vertellen dat je zwanger bent, terwijl met je ouders praten over seks voor veel mensen wel een taboe is - wat niet heel vreemd is als je visueel bent ingesteld. Raar!


Mariëlle ziet het zo: “Tegen je ouders zeggen dat je zwanger bent is eigenlijk hetzelfde als zeggen dat je seks hebt. Niet dat ik daar mee te maken heb hoor - met het eerste geval dan. Maar het zette me toch aan het denken. Onder meer omdat je een totaal andere reactie teweeg brengt. Hoewel dat dan ook weer afhankelijk is van je leeftijd. Het is natuurlijk een ander verhaal als je 12-jarige dochter tegen je zegt dat ze zwanger is, dan wanneer je dochter van 36, waarbij je stiekem al tien jaar eerder had gehoopt dat dit bericht zou komen (dat is meer mijn categorie) ein-de-lijk vertelt dat ze een kindje verwacht.


Als ik aan mijn moeder of schoonmoeder zou vertellen dat ik zwanger ben (wat de komende 10 jaar overigens nog is uitgesloten) weet ik zeker dat ze een gat in de lucht zullen springen. Drie bedoel ik. Ze springen drie gaten in de lucht. En de daarbij horende mannen net zo goed. Maar wat nou als ik zeg: “Pap, mam, schoonvader, schoonmoeder, ga eens even rustig zitten. We moeten jullie iets vertellen." Zie je de hoopvolle snoetjes, met blozende wangen al voor je? "Het heeft niet zo heel erg lang geduurd, tijdens onze relatie was het moment al snel daar. Inmiddels wonen we samen en ja, dan gebeuren dat soort dingen. Ik kan jullie vertellen dat we al een 16 maanden seks hebben."

Ja dat is even slikken. Dat is andere koek. Vertel mij nou eens waarom ouders, en laten we de opa's en oma's vooral niet vergeten, zo graag kleinkinderen willen, maar als het woord seks valt de sfeer ineens heel ongemakkelijk wordt. Terwijl dat net zoveel met elkaar te maken heeft als appels en appelsap! Als je dat zelf maakt dan.”


We hoeven niet uit te leggen dat er een taboe hangt over praten over seks met hun ouders. Zodra het S-woord valt gaan de vingers in de oren en wordt er heel hard ‘LALALALA’ of een ander woord geroepen. Zowel als de kinderen het van de ouders horen, als andersom. Waar komt dat eigenlijk vandaan? Er rust toch ook geen taboe op het praten over eten en drinken?


Afbeeldingen: Bron, Bron, Bron, Bron