Statement: zwarte piet als tattoo

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Eigenlijk wilden we ons niet in de discussie mengen, maar zo langzamerhand kunnen we er echt niet meer omheen: zwarte piet, die eigenlijk niet zwart meer mag zijn. Het is je vast niet ontgaan - de Facebookpagina Pietitie, die strijdt voor het behoud van het sinterklaasfeest, heeft zelfs al bijna twee miljoen likes. De meningen zijn behoorlijk verdeeld en mensen laten op allerlei verschillende manieren hun standpunt zien. De één start een petitie, de ander laat een tattoo van zwarte piet op haar rug zetten. Ja echt: een tatoeëerder postte vanmorgen als grap via social media een foto van Sinterklaas die een tatoeage van zwarte piet op zijn arm liet zetten. Korte tijd later meldde deze dame uit Rotterdam zich, en ze is niet de enige. De tattooshop kreeg al snel meer verzoeken binnen.

Bij ons op de redactie zijn de meningen over zwarte piet verdeeld. Pauline vindt de discussie maar overdreven: “Zwarte piet hoort gewoon bij het sinterklaasfeest. Alle kinderen kijken elk jaar weer enorm uit naar pakjesavond en het hele festijn eromheen. Ik heb zwarte piet altijd als een leuk iets gezien en het is nooit bij me opgekomen dat het eigenlijk een slaaf zou zijn. Het is een sprookje voor kinderen en ik denk dat veel van hen het jammer zouden vinden wanneer sinterklaas dit jaar zonder zijn pieten naar Nederland komt. We zeuren toch ook niet over Sneeuwwitje die de zeven dwergen onderdrukt?"

Claartje begrijpt de ophef wel weer: "De slavernij is nu gelukkig afgeschaft, maar maakt deel uit van onze geschiedenis: wij waren een van de belangrijkste slavenhandelaren 17e eeuw. Voor veel blanken is een zwarte piet niet racistisch, maar voor mensen wier voorouders slaven waren is het dat wel. Gaat ons belang om plezier te hebben en tradities in ere te houden, boven het belang van anderen die niet gekwetst te willen worden? Laten we niet zo koppig vasthouden aan onze slavenpiet; kinderen vinden roze en blauwe pieten nét zo leuk."

Wat vind jij: moet zwarte piet blijven, of niet?


Bron