Dagboek Ester, ondernemer in eerlijke mode

Mode & trends door Vrouwen redactie

Ester Leontine Wiersma is altijd 'on air & on the road'! In haar drukke, maar o zo leuke agenda gebeurt er elke dag van alles op het gebied van fashion, lifestyle en media. Voor haar eigen duurzame merk TRACED GOOD ontwerpt zij designs en werkt ze met grafische vormgevers, (web)designers, fabrieken in Nepal en India en verkoopagenten in verschillende landen in Europa. Ook maakt ze afspraken en heeft ze leuke bijeenkomsten met bedrijven, bladen en mediakanalen. Samen met haar business partner Letitia Mukherjee werkt ze sinds kort aan een online portal voor eerlijke, verantwoorde en fair trade modemerken: Goodfashionbrands. Zij zet zich ook in voor Fair Wear Foundation op het gebied van eerlijke mode en tot slot... acteert zij in diverse tv commercials en series! Haar motto is: 'Whatever you do, make sure it makes you happy!' De komende drie maanden krijg je elke maand een kijkje achter de schermen in het 'moderne glamour leventje' van deze drukke, passionele, fashionable en ondernemende zakenvrouw!

Voor de mooiste collecties voor mijn eigen Fair Fashion label TRACED GOOD in cashmere, leder en zijde - kan ik niet zonder mijn rechter tekenhand, Zohra Murad! Zij is mijn grote talent, design-adviseuse en onze weekelijkse meetings zitten altijd boordevol creatieve ideeën.


Inmiddels ligt mijn merk in winkels in België, Tsjechië en Duitsland, en ik werk samen met agenten en met online verkoopbedrijven. Onlangs stond ik op de Fashionbeurs Who’s Next in Parijs waar ik hulp kreeg van mijn beste vriendin Shiona Franke. Dat combineren we natuurlijk met een leuk vriendinnen-uitje.


Voor de productie die plaatsvindt in Nepal ben ik dagelijks in mailcontact met Jyoti, mijn steun en toeverlaat! Alle orders moeten op tijd worden geleverd en zij vertaalt mijn bestellingen en collecties in het Nepalees voor de fabriekseigenaar.


Natuurlijk wordt de collectie ook in Nederland verkocht. De Suede Chennu Dress wordt onder andere verkocht bij Parks Females in Fashion, in Amstelveen. De eigenaresse Gabriella Noordstar is een goede vriendin en van haar en de klanten krijg ik de beste tips en feedback voor het ontwikkelen van nieuwe dresses en de collectie!



Samen met andere merken zette ik afgelopen zomermaanden diverse events op. Een daarvan was de Be-Leef fashion show. Met Selma Duinkerken en Gail Meyer hebben we een prachtige combinatie van fashion items: TUBINO kokerrokken, Anyblackdress en TRACED GOOD zijn een prachtige aanvulling op elkaar!


Bij Fashion, hoort Beauty! Shiona Franke (make-up & hair artist) en ikzelf meeten regelmatig om de trends tips en tricks te bespreken. Om de laatste looks en styles ook aan jullie te leren gaan wij binnenkort starten met onze eerste echte workshop: The Fashion & Make-up Experience!


Natuurlijk heeft TRACED GOOD diverse goede klanten en die worden graag voorzien van voorraad en de nieuwste items. Zoals bij Modici in Laren, een prachtige winkel met een heel mooie etalage – even een foto maken van de Suede Indian Punched Pattern shawl!


Met mijn business partner Letitia Mukherjee lanceer ik HET Nederlandse Duurzame mode shopping portal voor Nederland: GOODfashionbrands.com. We mochten onlangs in de Radio studio van BNR komen vertellen waarom het zo belangrijk is om te weten waar hoe en waarvan jouw kleding eigenlijk is gemaakt!


Als ik een gaatje heb, dan ben ik aan het trainen! Zo ga ik altijd skeeleren in het Vondelpark en op dinsdagavond flink uit mijn dak bij de Master Kickboxles bij The Athletic Club in Amsterdam. Bij deze private healthclub weten ze pas echt wat trainen is, en de trainers weten ook heel erg veel van voeding en lifestyle. Echt een aanrader als je fit en energiek de week doormoet!


Naast dat actief ben in fashion, acteer ik in tv commercials, videoclips en series. Vorige week zijn de opnames van Achter Gesloten Deuren afgerond. Een aflevering vol emotie, spanning, gezellige momenten en ook een traantje... Daar ben ik dan even drie dagen van de wereld, in een andere huid. Geweldig om te spelen!


De meiden van 'Dress to improve' vroegen mij of ik een presentatie wilde geven over mijn eerlijke modelabel. Graag! Op het event zijn veel vrouwen die kleding ruilen met elkaar, en dit is een mooi initiatief. Anders hangt het ook maar in je kast, mooie kleding moet gezien worden!


In de week is het natuurlijk ook tijd voor vriendinnen en gezelligheid. Vaak ga ik met Chantal een hapje eten – ergens in de stad. We zoeken altijd een nieuw plekje, met goed en gezond eten. Met een lekker glaasje wijn of prosecco erbij, lekker bijpraten!


Voor GOODfashionbrands.com zijn Letitia Mukherjee en ik nu in een training: de Summerschool. We leren alles over financiële budgetten, het opstellen van je businessplan, communicatie en social media, en nog veel meer. We hebben ook de grootste lol, en horen vaak dat we aanstekelijk werken op anderen, haha!


Met TRACED GOOD ben ik een van de acht Young Designers labels van Fair Wear Foundation, een stichting die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in kleding- en textielfabrieken. Want alle TRACED GOOD producten zijn eerlijk en goed gemaakt. We zijn onlangs naar Berlijn geweest voor een seminar en binnenkort zijn er weer nieuwe meetings. Goed en mooi om hier een bijdrage aan te kunnen leveren!


En als het dan echt mooi weer is... wordt er toch gewerkt! Weliswaar wel op het terras. Met Karima heb ik een meeting over haar sushi bedrijf Akira Sushi en alle events, klanten en gezamenlijke activiteiten die we kunnen doen. Zo zie je maar, samenwerken is key. Fashion& sushi gaan hand in hand!"


Volgende maand lees je op Vrouwen.nl een nieuw dagboek van Ester.