Gratis feesten in Istanbul

Reizen door Vrouwen redactie

Nu Yolanthe en Wes hun eigen stek hebben in Istanbul is het de hoogste tijd om een boekje open te doen over deze stad. Stagiaire Mariëlle heeft hier bijna 5 maanden gewoond voor haar studie en kan daarom meepraten over de vele voor- en nadelen van deze stad. In het vorige artikel heeft ze de nadelen benoemd. Dit keer gaat het over een groot voordeel: gratis drank.



Mariëlle: "Met de juiste aanpak voorzien clubs je de hele verblijfsperiode van gratis drank, mits je blond bent (dit mag uit een potje komen) of heel lang bent. En een vrouw natuurlijk. We woonden in Istanbul met een groepje van drie. Twee van ons, waaronder ikzelf, waren hoog blond en één was enorm lang.

We hadden verhalen gehoord over de Turkse proppers die gratis shotjes aanboden en dat bracht ons op een idee: we zouden bij de eerste de beste propper het shotje achterover slaan en weer doorgaan. Verder dan dit eerste shotje kwamen we niet. Er werd hier namelijk aan ons gevraagd of we de hele avond in de club wilden blijven in ruil voor een fles vodka. Onze reactie: 'De hele avond? Echt niet! We blijven toch niet de hele avond in één club, die niet eens in de planning stond, voor één fles drank? Het aanbod is prima, maar we gaan weer als de fles leeg is.' Deal.

Omdat het naar ons idee niet helemaal zuivere koffie was, hadden we ons voorbereid met een vluchtplan. Toch hoefden we bij het verlaten van de tent niet te betalen en het vluchtplan niet uit te voeren.



De deal was de eigenaar blijkbaar goed bevallen, want de volgende keer dat we de club in kwamen werden de gasten aan de beste tafel weggestuurd om plek te maken voor ons. De tafel werd netjes gedekt met vodka, Red Bull, popcorn, groente en fruit. De hele avond werden we op handen gedragen en op onze wenken bediend. Weer hoefden we niet te betalen en weer was er geen vluchtplan nodig. De keer daarop ging het op dezelfde manier en de keer daarop weer.



Ditzelfde trucje probeerden we ook bij andere clubs. Die lachten ons uit, waarop wij wegliepen. Dat was toch ook weer niet hun bedoeling, dus uiteindelijk gingen ze toch voor ons aanbod overstag. Tot onze laatste week hebben we gratis kunnen stappen. En onze vrienden? Die dronken gewoon met ons mee en we hoefden er niks voor te doen; we hoefden er alleen maar te zijn. We kregen zelfs een aanbod om elke avond aanwezig te zijn, in ruil voor elke avond een flesje Absolut. Dit ging te ver. We waren ten slotte in Istanbul voor onze studie. Eén avondje losgaan per week was genoeg."