Getest: Hot Yoga + Win Abonnement!

Lichaam door Vrouwen redactie

Hoofdredacteur Claartje probeerde een maand lang Hot Yoga bij de nieuwe Absolute Yoga studio aan de Overtoom in Amsterdam. Hot yoga lessen duren doorgaans 1,5 uur en vinden plaats in een zaal waar het minimaal 38 graden Celcius is. Dat is nodig omdat de warmte je lichaam helpt bij het produceren van meer zweet en het elimineren van toxines en afvalstoffen in het lichaam. Daarnaast worden je pezen en gewrichtsbanden soepeler, waardoor je de oefening/houding intenser kunt maken en blessures voorkomt. Yoga in een hete ruimte verhoogt ook de hartslag en bloedcirculatie, waardoor je meer calorieën verbandt. Geloof ons, dat is zweten geblazen! Maar wauw, wat is Absolute Yoga een mooie yogaschool. Er hoort zelfs een theetuin bij, waar je in de zomer heerlijk kunt bijkomen met een kopje yogathee in je handen.

Een maand lang volgt Claartje elke week minimaal 2 lessen, om te ervaren wat hot yoga doet met je lichaam. Je traint bijna iedere spier in je lichaam en door het systematisch gebruiken van je ademhaling en je lichaamswarmte verhoogt hot yoga je metabolisme. Ook goed om te weten: tijdens een lesje hot yoga verbrand je tussen de 400 en 700 kcal.

Les 1. Begingewicht: 66,5. Eind: 65,5. Jeetje, een kilo vocht verloren in een yogales van 1,5 uur. Het is niet mijn allereerste les ooit, dus ik wist ongeveer wat ik kon verwachten. Wat heel fijn is aan de yogastudio bij Absolute Yoga is dat er goede ventilatoren in zitten, die op cruciaal zware momenten even worden aangezet door de instructeur. Niets lekkerder dan een vleugje verkoelende lucht na een intensieve oefening!

Les 4. Collega Esmée van Fashionscene deed een lesje mee. Dat ging haar niet in de koude kleren zitten. Vol verbazing keek ze toe hoe ik me dubbel vouwde en in allerlei vreemde bochten draaide. De pose waarbij ik ongeveer met mijn neus tussen haar billen geparkeerd stond was ons beider favoriet. Conclusie van Esmee: hot yoga moet je liggen. Je moet houden van langzame oefeningen en het stilstaan in poses. Krachttraining in de sportschool of sprintjes trekken is iets compleet anders.

Les 7. Langzaamaan begin ik de oefeningen te begrijpen. Ik hoef niet meer continu af te kijken bij mijn bezwete buurmannen en -vrouwen, maar zit 1,5 uur lang in mijn eigen flow. Ik heb ook de mazzel dat yoga mij ligt: ik voel dat ik heel snel leniger en soepeler word. Ook is het prettig dat hoe meer gevorderd je wordt, des te zwaarder je de oefeningen voor jezelf kunt maken. Ik span nu eigenlijk de volledige les door mijn buik-, rug- en beenspieren aan, waardoor o.a. je balans verbetert. Ook merk ik dat elke avond na een yogales ont-zet-tend lekker slaap. Zal wel iets met ontspanning na inspanning te maken hebben.

Een van de voordelen van deze yoga studio is dat er verschillende soorten lessen aangeboden worden. De Absolute Hot Yoga Series (Hot A) en classic Hot Yoga (B) zijn twee varianten op de traditionele serie Bikram yoga poses, maar voor mensen die geen 1,5 uur de tijd hebben is er ook een snellere les van een uurtje die Hot 60 heet. Daarnaast kun je ook Flow Yoga of Hot Flow lessen volgens, waarbij de nadruk meer ligt op balans en vloeiende beweging. De gewone Flow Yoga is tot nu toe de enige les die niet plaatsvindt in een tot zo'n 40 graden verwarmde zaal.

Na een maand lang in totaal 13 lessen gevolgd te hebben, ben ik om. Hot yoga gaat deel uitmaken van mijn vaste routine. Of ik twee keer per week ga kunnen vasthouden betwijfel ik, maar ik wil proberen zeker drie keer per maand een lesje te volgen. Mijn lichaam voelt sterker, maar tegelijkertijd ook soepeler. Hoewel ik niet zweverig wil klinken, is 'zen' het woord dat mijn state of mind na een lesje hot yoga het beste omschrijft.


Win: 5x Weekabonnement Hot Yoga

Wil jij ook Hot Yoga proberen? Vrouwen.nl mag 5x een weekabonnement weggeven bij de Absolute Yoga studio in Amsterdam! Met dit abonnement mag je gedurende een week zo veel lessen volgen als je wilt - de echte diehards kunnen dus zelfs 2x per dag! Je kunt het abonnement uiterlijk 16 juli activeren door gewoon even langs te gaan. Kun je meteen je eerste les proberen!

1. Reageer op dit artikel en laat ons en je vrienden weten welke yoga pose jij onder de knie wilt krijgen.
2. Plak je reactie in een mail, samen met je naam, adres en telefoonnummer en stuur deze naar info@vrouwen.nl.

Succes!



Deze winactie loopt t/m 15 mei. Winnaars krijgen bericht per mail.