Deze kruiden en specerijen kun je prima gebruiken als zoutvervanger

Eten door Sabine

We hoeven je niet te vertellen hoe slecht zout voor je kan zijn. Toch zien we regelmatig iemand royaal zout over zijn eten strooien, misschien ben jij zelfs diegene. Zout is nu eenmaal best wel verslavend. Om het zoutgeweld in je eten tegen te gaan, zou je ook deze kruiden kunnen gebruiken om je maaltijd net zo lekker op smaak te brengen.

Cayennepeper of een chilipepertje

Je kunt een chilipepertje in dunne plakjes snijden en aan je gerecht toevoegen om het extra pittig te maken, daar is geen zout voor nodig. Komt een hele chilipeper bij jou niet op of vind je de peper te heftig? Dan kun je ook cayennepeper aanschaffen om je gerecht spicy te maken.

Knoflook

Wie van pikante gerechten houdt, maar chilipeper te heftig vindt, kan voor extra smaak wat look aan haar gerecht toevoegen. Geen zin om de witte teentjes te snijden? Knoflookpoeder werkt ook prima.

Pijnboompitten

Rooster de pijnboompitten even kort in de koekenpan en je zult merken dat ze een wat rokerige smaak geven aan je gerecht. Veel lekkerder dan zout.

Koriander

Soepje of sausje maken, maar de zout vermijden? Gebruik dan koriander als een waardige vervanger. Het heeft een opvallende smaak waardoor je de zout in je soep of saus niet eens mist.

Basilicum

Basilicumbladeren in je gerecht geven het een heerlijke kruidige smaak waardoor je het zout niet eens mist. Vaak wordt het in pastagerechten gebruikt, maar je kunt met basilicum goed experimenteren. Zo kan het bijvoorbeeld ook lekker zijn in een saus voor over de aardappelen.

Peterselie

Peterselie kun je op verschillende manieren aan je gerecht toevoegen. Zo kun je het door je saus roeren en het mee laten koken, maar je kunt het ook over je gerecht versnipperen wanneer het al voor je staat. Allebei kan natuurlijk ook.

Uien

Veel van de genoemde kruiden kunnen vrij sterk aanwezig zijn in je gerecht. Als je je maaltijd op smaak wilt maken met iets milds, kun je uien aan je gerecht toevoegen tijdens de bereiding.
 
Rozemarijn
Velen gooien al wat zout over hun aardappelen voordat ze het überhaupt geproefd hebben. Het klopt inderdaad dat aardappelen niet superveel smaak hebben, maar je kunt ze ook lekkerder maken door wat rozemarijn toe te voegen aan je aardappelgerecht.

Sojasaus

Als je zout écht niet kunt opgeven, zou je wat sojasaus over je eten kunnen schenken. Sojasaus kent een betere zoutverhouding dan wanneer je zelf fanatiek aan het strooien slaat.