Beauty
Beauty

Blog Suzan: Is de zonnebank nou echt zó slecht?

Reageer1 0

Het heeft afgelopen weekend hartstikke gesneeuwd en het is nog steeds deprimerend koud. Gelukkig wordt het weer deze week een stukje beter en lijkt de lente toch écht bijna om de hoek te liggen. Dan nu het volgende probleem: door de kou van de winter ben je totaal niet bruin gebleven want de zon was precies nergens te bekennen. Een zonnebankje pakken? Welnee, daar krijg je namelijk spontaan enge ziektes van! Toch?

Maar is dat wel echt zo? Is de zonnebank echt zo slecht als iedereen roept? Ik wil daar vandaag toch even mijn mening over geven want ik denk dat we het allemaal best wel eens door een ander oogpunt kunnen bekijken!

Ik ga bijna elke week naar de zonnebank. Ik vind dit gewoon lekker en zie er naar mijn idee een stuk vrolijker uit met een bruin kleurtje. Toch heb ik elke keer wel een beetje moeite met het idee omdat mijn vriendinnen dan weer zeggen dat ik direct allemaal ziektes krijg zodra ik vaak naar de zonnebank ga. Het is wetenschappelijk bewezen dat de zon en zonnebank bijdragen aan huidkanker. Zo zien we regelmatig artikelen van mensen die naar de zonnebank zijn geweest en hier de meest vreselijke huidaandoeningen van hebben gekregen. 

Maar hoe zit het dan met mensen die in een warm land wonen waar de zon elke dag schijnt? Hebben deze mensen dan ook meer kans op huidkanker en huidaandoeningen? Het antwoord is: Ja. Helaas is dit gewoon zo. Door naar de zonnebank te gaan verhoog je het risico op huidkanker. Maar dan ga ik weer naar de website van het KWF en daar blijken ze toch vooral te waarschuwen voor verbranden en onbeschermd naar de zonnebank gaan. Het wordt allemaal niet écht duidelijker. Ik denk dat we het er maar op moeten houden dat je inderdaad verhoogt risico hebt op huidkanker maar welke vorm dit dan zou zijn is ook niet duidelijk aangezien er drie vormen van huidkanker zijn.

De zonnebank heeft echter ook positieve kanten. Zo hebben mensen met een Vitamine-D tekort wel weer iets aan de zonnebank. Een tekort aan Vitamine-D zorgt namelijk ook weer voor kanker, vermoeidheid, hyperventilatie en stress en spiertrillingen of krampen. Vitamine-D kan je natuurlijk ook slikken. Ook hebben mensen met zware winterdepressies baat bij de zonnebank en merk ik zelf dat mijn huid een stuk minder vettig is als ik met enig regelmaat naar de zonnebank ga. Ook merk ik dat mijn emotionele gesteldheid een stuk beter is door een beetje zon. 

Persoonlijk vind ik het allemaal erg lastig om écht tot een conclusie te komen. Ik denk dat het belangrijk is om je goed in te smeren als je onder de zonnebank gaat en zeker niet té vaak te gaan. Ik probeer zelf om de week te gaan om zo mijn kleur toch te behouden maar niet mijn huid te erg te belasten. Daarnaast smeer ik mijn huid in met een crème speciaal voor onder de zonnebank en ervoor zorgt ik dat ik niet verbrand. Natuurlijk is het idee van huidkanker ontzettend eng en wil ik daar zeker niet mee spotten of het onderschatten maar ik denk toch dat er aan alles wel ogen en haken zitten. Daarom raad ik iedereen aan om verstandig te zonnen! Wat is jullie ervaring met de zonnebank?

Suzan schrijft iedere week over mode en beauty en hoopt haar lezers daarbij te inspireren om vooral lekker zichzelf te blijven! Meer weten? Bezoek dan: www.suzanalberts.com

Reageer1 0

Reacties

Facebook () Ze.nl reacties (0)
Er is 1 reactie

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • Judith

    Slecht artikel... zeker als het over een dergelijk onderwerp gaat als de zonnebank en gezondheid mag verwacht worden dat er enig onderzoek wordt gedaan.

    De zonnebank zorgt nagenoeg NIET voor de aanmaak van vitamine D, omdat de zonnebank een andere UV straling heeft. Vitamine D wordt aangemaakt door UVB licht, hetgeen de meeste zonnebanken niet uitstralen.

    Wat betreft het tegengaan van een vette huid is de zonnebank GEEN geschikt middel. Ze zonnebank droogt je huid uit (vandaar rimpel aanmaak) waardoor je huid uiteindelijk meer talg gaat aanmaken.

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen