'Suiker eten tijdens zwangerschap net zo ongezond voor baby als roken'

Zwanger door Sabine

Alcohol, sigaretten en rauw vlees. Het wordt allemaal ten strengste afgeraden tijdens de zwangerschap. Maar ja, de hormonenhuishouding van veel vrouwen is tijdens die negen maanden wel van slag en dit kan resulteren in suikercravings. Toch kunnen zwangere vrouwen die taartpunt beter links laten liggen. Onderzoek beweert namelijk dat suiker net zo slecht voor je baby is als roken.

Michael Goran, professor aan de University of Southern California en co-directeur van the Diabetes and Obesity Research Institute, beweert dat suiker hetzelfde negatieve gezondheidseffect op je baby kan hebben als sigarettenrook. In een artikel in the Washington Post noemt Goran suikerinname tijdens de zwangerschap ‘secondhand sugars’. Volgens de professor kunnen deze secondhand sugars ervoor zorgen dat je kindje te kampen krijgt met groeiproblemen. Ditzelfde kan nicotine ook veroorzaken bij je baby's groei.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat werd gehouden aan the Centers for Disease Control and Prevention dat suiker ook voor gezondheidsproblemen kan zorgen op de lange termijn. Zo zou de kans op obesitas twee keer zo groot zijn bij kinderen die suiker binnenkregen tijdens de zwangerschap of daarna door middel van borstvoeding. Ai.