Drie originele gerechten om je date mee te verrassen

Eten door Sabine

Heb jij in een spontane bui geroepen dat jij je date wel een feestmaal wil voorschotelen, maar heb je geen idee wat je moet maken? Laat ons je inspireren. Met dit vlees-, vis- of vegagerecht weet jij sowieso de weg naar zijn hart te vinden.

Nam Jim Gamba’s

Heeft je date aangegeven niet vies te zijn van een stukje vis of garnalen? Dan zijn deze Nam Jim Gamba’s perfect om klaar te maken. Het is snel te bereiden, foolproof en het is een keer wat anders dan kibbeling met ravigottesaus.


Dit heb je nodig:
Arachideolie
20 rauwe, gepelde gamba’s
2 bosuitjes  
2 limoenen
1 lange groene chilipeper
Verse koriander
Een stuk gember van 4 centimeter
2 eetlepels vissaus
25 gram palmsuiker
Zonnebloemolie
40 gram vermicelli rijstnoedels

Zo maak je het:

Als eerste maak je de dressing. Rasp de limoenschil en pers daarna het sap uit de limoen. Haal daarna de zaadjes uit de chilipeper, hak de koriander, pel en snij de gember en voeg dit samen met de limoenrasp toe in een keukenmachine. Schenk de vissaus hierover, voeg de palmsuiker toe en zet je keukenmachine aan tot het fijn gesneden is.

Schenk hierna 3 centimeter zonnebloemolie in een wijde, diepe sauspan en zet dit op medium hitte tot 180ºC is bereikt.  
Breek ondertussen de noedels in 5 cm strips. Leg een bord klaar met keukenpapier erop en zorg dat je een schuimspaan bij de hand hebt. Frituur de noedels in etappes voor ongeveer 30 seconden. Draai hierna om en laat de gefrituurde noedels uitlekken op het bord.

Verhit 1 eetlepel Arachideolie in een grote koekenpan en frituur hierin in vier minuten je gamba’s. Draai halverwege de gamba’s een keer om.

Meng de gamba’s na het frituren met de dressing en leg ze op een bord. Snij de bosuitjes. Voor het serveren, sprenkel je noedels en bosui over je gerecht.

Gevlinderde sesamkip

Over wát voor kip hebben we het nu? Inderdaad, gevlinderde sesamkip. Dit houdt in dat een stuk vlees bijna helemaal in tweeën is gesneden, maar nét niet. Hierdoor heeft het wel wat weg van een vlinder. Dit geeft je kip een extra leuke uitstraling, maar is niet per se nodig voor het gerecht.

Dit heb je nodig:

100 gram fijne rijstnoedels
2x een uitloopvrije kippenborst van 120 gram
Arachideolie
4 bosuitjes
Een halve Chinese kool
200 gram suger snaps
Een halve rode chilipeper
2 limoenen
Een eetlepel zoutarme sojasaus
Een eetlepel pindakaas
Twee eetlepels yoghurt
Een stuk gember van 2 centimeter
Twee theelepels sesamzaad

Zo maak je het:

Zet een grillpan op vol vuur.

Schenk kokend water in een kom en doe hier de noedels in. Gebruik een scherp mes om je kip te snijden. Snij beide kippenborsten open en leg ze neer zoals een boek. Besmeer ze met arachideolie en besprenkel ze met wat zout en peper. Laat ze hierna 8 minuten grillen tot ze goud gebakken zijn. Halverwege een keer omdraaien.

Trim je bosui en haal deze vervolgens door de fijnste snijstand van je keukenmachine. Zorg daarna dat ook de Chinese kool, sugar snaps en chili fijn worden gesneden. Hierna kun je de sap van één limoen en de sojasaus hierover schenken.

Meng in een kom de pindakaas met yoghurt en sap van de overgebleven limoen. Pel daarna je gember en rasp deze fijn. Voeg je geraspte gember daarna toe aan de mix. Hierna kun je ook nog wat kruiden toevoegen als je dat lekker vindt.

Snij daarna je kip op een bord. Je kunt ervoor kiezen om de kip ‘gevlinderd’ te snijden, maar je kunt het ook helemaal doorsnijden. Je sesamzaadjes kun je nog kort in de pan roosteren en sprenkel ze daarna over je kip voor je het serveert.

Giet je noedels af, verdeel het over twee borden en leg daarna de kip, sla en pindasaus op je bord. Eetsmakelijk.

Gekruide bloemkool met kikkenerwten en granaatappelzaadjes

Krijg jij een vegetarische gast aan tafel? Of eet je zelf vegetarisch en wil jij je date laten zien dat vega ook best lekker is? Dan is dit gezonde gerecht een aanrader. Bovendien is het gerecht supermakkelijk te maken. Nooit verkeerd, toch?


Dit heb je nodig:
1 kleine bloemkool
3 eetlepels olijfolie
Een halve theelepel gemalen kaneel
2 theelepels komijnzaadjes
250 gram gekookte kikkenerwten
2 eetlepels harissapasta
4 kleine rijpe trostomaten
1 theelepel zeezout  
4 eetlepels granaatappelzaadjes
Een bosje platte peterselie

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220ºC en snij je bloemkool in kleine roosjes. Schenk olie in een grote kom, doe hier het kaneel en de komijnzaadjes bij en roer goed. Haal de bloemkoolroosjes door het mengsel en leg daarna je bloemkool in een ovenschaal en laat het daarna 15 minuten in de oven garen. Pas op: de kom waar je mengsel in zat, hoef je nog niet af te wassen.

Doe de kikkererwten in de kom, voeg ook de harissapasta toe en meng. Snij de tomaten in kwarten en doe deze ook in de kom. Wanneer je bloemkool 15 minuten in de oven heeft gezeten, voeg je de tomaten en kikkenerwten aan de bloemkool toe, roer je dit voorzichtig en laat je de bloemkool opnieuw 15 minuten in de oven garen.

Als de bloemkool klaar is, kun je nog wat zout toevoegen. Mix je bloemkool en andere groenten daarna met de helft van de granaatappelzaadjes. Verdeel je bloemkool daarna over twee borden. Verdeel daarna de platte peterselie over de borden en voeg als laatst de resterende granaatappelzaadjes toe.