Ai: van de hele dag stilzitten word je sneller oud

Lichaam door Sabine

We weten echt wel dat lang stilzitten niet goed voor je is, maar we weten ook dat de baas het niet echt zal waarderen als je om de tien minuten je bureau verlaat om de benen te strekken. Toch is het niet zo’n slecht idee om wat vaker je post te verlaten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je sneller oud wordt als je veel stil zit.

Onderzoekers van de University of California constateerden dat vrouwen die niet veel bewegen biologisch gezien ouder zijn dan vrouwen met een actieve levensstijl en dat ze vatbaarder zijn voor hartziektes en diabetes. Aan het onderzoek namen alleen vrouwen deel, dus of het ook voor mannen geldt is onbekend.

Dames die weinig bewegen en daarnaast meer dan tien uur per dag stilzitten, bleken kortere telomeren te hebben. Telomeren zijn een soort doppen aan het uiteinde van onze DNA-stroken en deze zorgen ervoor dat onze chromosomen niet achteruit gaan. Het krimpen van deze doppen kan niet tegen worden gegaan, maar wanneer iemand weinig beweegt, krimpen de telomeren sneller. 

Je hoeft gelukkig niet meteen je kantoorbaan op te zeggen om in een actiever dienstverband te gaan werken. De onderzoekers onthulden dat je cellen minder snel verouderen als je meer dan dertig minuten per dag beweegt. Moet lukken, toch?