Slaperig tijdens je autorit? Dit kun je doen

De maatschappij door Sabine

Als je de snelweg op wilt en niemand je laat invoegen op de linkerbaan is dat nog een karweitje waar je je hoofd bij moet houden. Maar als je daarna kilometers grijs wegdek voor je hebt, kan het dat je een beetje slaperig wordt. Weet jij dat jij binnenkort weer het hele land moet doorkruizen? Lees dan hier wat je kunt doen als Klaas Vaak de overhand lijkt te nemen.

Stop de auto  

Het beste is om meteen de auto aan de kant te zetten zodra je ook maar een beetje moe wordt. Zelfs als je denkt dat je die laatste tien minuten naar huis wel redt, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Stap de auto uit en strek even je benen. Het beste is om ook even heen en weer te lopen. Hierdoor word je weer wat alerter. Stap echter pas weer je auto in wanneer je weer helemaal wakker bent!

Zet een raam open 

Helaas ben je niet altijd in de gelegenheid om te stoppen wanneer je in de auto zit. Wanneer je in een tunnel rijdt bijvoorbeeld of op de snelweg. Wat je dan zou kunnen doen om wakker te blijven is het raam openzetten. Warmte zorgt er namelijk voor dat je je slaperig kunt voelen en kou zorgt er juist voor dat je wat alerter wordt.

 

Zingen 

Wanneer je slaperig bent, helpt het om met iemand te praten om je wakker te houden. Maar als je alleen in te auto zit, wordt dit natuurlijk wat lastiger. De oplossing? Zingen! Zo ben je namelijk toch bezig met iets wat je wakker houdt én denk je er niet steeds aan dat je wakker moet blijven. Blijven zingen dus!

Eet iets

Wanneer je moe bent, kan het ook helpen om even iets te eten. Eet bijvoorbeeld een stuk fruit. Vermijd snacks met veel suiker. Je energielevel krijgt weliswaar een snelle boost, maar daarna zal je je des te moe voelen. 

Kauwgom kauwen 

Wanneer je merkt dat je moe wordt, kun je ook op kauwgom gaan kauwen. Op deze manier blijf je ook bezig. Ook zorgt het kauwen ervoor dat je minder gaapneigingen hebt wat je ook weer helpt om wakker te blijven.

Muziek luisteren

Met muziek luisteren bedoelen we niet dat je je favoriete radiostation opzet, maar hiermee bedoelen we muziek die je anders never nooit niet zou luisteren. Doordat je je ergert aan die vervelende herriedeperrie-muziek, is de kans minder groot dat je je ontspant en in slaap valt.

Maar... voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Houd je daarom aan deze simpele basisregels voordat je in je auto stapt:

  • Gebruik geen cruise control  
  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Drink geen alcohol de dag voordat je een lang stuk moet rijden
  • Neem om de twee uur een pauze van het rijden 
  • Probeer ’s nachts rijden zoveel mogelijk te voorkomen.