Myrthe: 'Ik had als scholier een relatie met mijn leraar'

Relaties door Sabine

Bijna elke puber krijgt ermee te maken: een eerste echte liefde. Maar wat als die liefde een leraar blijkt te zijn? Het overkwam Myrthe (26). Zij viel op haar vijftiende als een blok voor haar wiskundedocent, die op dat moment veertien jaar ouder was dan zij. 

“Het moment waarop ik hem zag, kan ik me nog wel goed herinneren. Zijn krulletjes dansten speels rond zijn gezicht en zijn driedagenbaardje stond hem fantastisch. Ik kon mijn geluk ook niet op toen bleek dat hij in het tweede semester van mijn derde jaar mijn mentor werd. Mijn ouders lagen op dat moment in een vechtscheiding en mijn nieuwe mentor nam me na de tweede mentorles apart om hierover te praten. Ik vertrouwde hem meteen en deed mijn hele verhaal bij hem. Hij luisterde begripvol en gaf me zijn mobiele nummer voor als ik behoefte had om hem te berichtten.”

“Ik maakte dankbaar gebruik van zijn mobiele nummer toen mijn moeder mijn vader uitschold aan de telefoon. Ik sms’te mijn mentor en kreeg binnen een minuut al een berichtje terug. Hij was heel lief en stelde me gerust. Ons sms-contact hield alleen nooit meer op. Weken verstreken waarin wij elkaar fanatiek sms’ten. Tijdens de lessen behandelde hij me normaal, maar toch ontwikkelde ik gevoelens voor hem. Hij was zo leuk. Als 15-jarige had ik niet heel veel ervaring in flirten, maar toen ik hem vertelde onzeker te zijn over mijn uiterlijk, zei hij me dat ik prachtig was.”

“De sms’jes die we stuurden werden steeds flirteriger en op een gegeven moment zelfs seksueel. Ik vond de aandacht van hem heerlijk en stuurde hem elke keer spannende berichtjes terug. Lichamelijk contact hadden we tot dan toe niet, tot hij na de wiskundeles vroeg of ik wat langer wilde blijven. Hij vroeg hoe het nu met me ging en legde zijn hand op mijn bovenbeen. Ik voelde zoveel spanning, het was heerlijk. Ik wilde meer van dit en besloot hem die avond te sms’en of ik langs mocht komen. Tegen mijn moeder loog ik dat ik naar een vriendinnetje toeging en die avond zoenden we voor het eerst bij hem op de bank.”

“Na mijn bezoekje kreeg ik vrijwel meteen een berichtje van hem dat dit niet weer mocht gebeuren. Hij was mijn docent en hij was bovendien veertien jaar ouder dan ik. Gelukkig kon ik hem er snel van overtuigen dat ik het geheim zou houden en we best verder konden met elkaar. Pas nu zie ik in dat hij zich wel iets te makkelijk liet overtuigen.”

“Een paar maanden gingen we zo verder. Seks hadden we niet, maar onze sms’jes waren alles behalve onschuldig. Het schooljaar kwam inmiddels bijna tot een einde. Na veel overleg met mijn ouders, decaan én mentor, werd besloten dat ik havo niet zou afmaken maar ik na het mbo zou gaan omdat ik behoefte had aan de praktijk. Ik zag dit als dé oplossing. Ik zou nu geen leerling meer zijn van mijn mentor. We konden nu echt een relatie aangaan. Helaas leek hij er niet zo over te denken en kapte hij onze relatie vlak voor de zomervakantie af. Ik was er kapot van.”

“Na een halfjaar nam ik een vriendinnetje in vertrouwen bij wie ik in de klas had gezeten op de middelbare school. Het moment waarop ik het haar vertelde, vertrok haar gezicht. Ik dacht dat ze zo erg was geschrokken van de situatie, maar na een paar minuten bleek het tegendeel waar. Al die tijd waarin hij mij sms’te, stuurde hij precies dezelfde dingen naar haar. Ik was woest! Ik sms’te mijn oud-mentor meteen en maakte hem uit voor de lelijkste dingen. Ik kreeg geen reactie van hem en overwoog even de school op de hoogte te stellen. Dat laatste heb ik niet gedaan. Dat bleek ook niet nodig te zijn, want ik hoorde twee jaar later dat hij ontslagen was wegens ongewenste intimidatie…”