Seks na je bevalling: wanneer begin je er weer mee?

Intiem door Sabine

Fanatiek hingen jij en je partner in de kroonluchters toen jij zwanger probeerde te worden. Het is alleen heel andere koek om de draad weer op te pakken nadat jij bent bevallen. Die horizontale tango wil je ooit wel weer dansen met je partner, maar wanneer?  

Na je bevalling krijg je van je gynaecoloog vaak het advies dat jij en je partner zes weken moeten wachten voordat jullie de koffer weer induiken en het is het beter om het niet te doen wanneer je nog vloeit, maar dat zijn slechts technische kwesties. Het kan dat na jouw bevalling je seksdrive ver te zoeken is of je het niet zo goed aandurft. Wanneer jij en je partner weer willen vrijen, ligt helemaal aan jou, maar soms is het ook fijn om ervaringen van anderen te horen. Wij verzamelden ze voor je: 

Joyce (29): “Mijn bevalling was verschrikkelijk. Ik kreeg een knip en het heeft lang geduurd tot het daar beneden niet meer pijnlijk was. Bijna drie maanden na de geboorte van mijn kind werd ik weer ongesteld en bij mijn tweede menstruatie besloot ik na lang twijfelen een tampon in te brengen. Deze zat alles behalve comfortabel en zakte weer naar beneden. Hierdoor werd ik me zo bewust van mijn lichamelijke veranderingen dat ik me heel lang niet aantrekkelijk heb gevoeld. Pas na een half jaar hebben mijn man en ik het voorzichtig weer geprobeerd. Ik was zenuwachtig en doordat ik niet helemaal ontspannen was, deed het zelfs een beetje pijn, maar eenmaal bezig kon ik het gelukkig loslaten en ervan genieten. Toch voelde seks voor mij nooit meer hetzelfde.”

Tea (39): “Met een geplande keizersnee zette ik mijn twee dochters op de wereld. Vijf weken na mijn bevalling had ik wel weer zin, maar ik was onzeker geworden over mijn lichaam na de zwangerschap. Het litteken op mijn buik was best groot en ik had nog steeds een buikje terwijl ik dat voorheen niet had. Toch besloten mijn vriend en ik na een zes weken weer te vrijen en het was nog net zo fijn als voor mijn zwangerschap." 

Lisa (33): “Mijn bevalling was al een tijd achter de rug, maar in seks had ik nog steeds geen zin. De verloskundige had me tijdens een controle al verteld dat mijn man en ik weer seks konden hebben als we dat wilden, maar die behoefte had ik niet. Sterker nog: ik keek er tegenop. Na tien maanden keerde mijn seksdrive langzaam terug en pakten we de draad weer op. De eerste keer was een beetje onwennig, maar na een paar keer was de seks beter dan ooit. Ik durfde los te laten en me over dat laatste beetje schaamte die ik ooit had heen te zetten. Mijn man had me toch al op mijn kwetsbaarst gezien.”