Dit gebeurt er met je lichaam als je een week je bed niet verschoont

Lichaam door Fadak

In een schoon bed slapen is niet alleen heel fijn, ook nog eens ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Als je bijvoorbeeld langer dan een week wacht met het verschonen van je beddengoed, kan er al van alles met je lichaam gebeuren, zo blijkt. 

Volgens Dr. Lisa Ackeryley, gespecialiseerd in hygiëne, is het risico op virussen en infecties groter als je niet wekelijks je lakens wast. We slapen niet alleen in ons bed, maar gebruiken het ook als bureau, eettafel en sommigen van ons delen het zelfs met hun huisdieren. En hoe schoon je ook bent, we dragen allemaal bacteriën met ons mee… en ons bed is de ideale plek waar ze kunnen broeden. Van kwijlen tot zweten, genoeg vocht waardoor bacteriën zich spreiden.

De meest voorkomende bacterie in ons linnengoed is staphylococcus aureus. Deze bacterie dragen wij mee op onze huid, maar als het in ons lichaam terecht komt kan het voor verschillende infecties zorgen. Van huid- en wondinfecties tot aan zelfs een longontsteking. Last van voetschimmel of een simpel griepje? Gooi je beddengoed maar meteen in de was.

Tips voor een ‘gezond’ bed

De kans op gezondheidsproblemen worden al een stuk kleiner als je je kamer regelmatig stofzuigt. En vergeet niet onder het matras te zuigen: daar stapelen zich de meeste bacteriën op. Was niet alleen je dekbedovertrek en onderlaken, maar probeer ook aan je dekbed en kussens te denken. En om er helemaal zeker van te zijn dat je schoon je bed in gaa: neem iedere avond een douche, was je pyjama iedere drie dagen en houd je huisdieren uit de buurt van je bed.