Shocking: overgang beïnvloedt longen net als 10 jaar roken

Lichaam door Fadak

Alsof de overgang nog niet rot genoeg is, blijkt dat deze periode ook niet geheel zonder gevolgen is. Wat blijkt? De overgang heeft hetzelfde effect op onze longen als tien, jawel, TIEN jaar roken. Say what?! 

Daar schrik je best van, toch? De Universiteit van Bergen in Noorwegen heeft 1438 vrouwen onderzocht in de leeftijdscategorie 25 tot 48 jaar. De onderzoekers hielden de grootte van de longen in de gaten en de hoeveelheid lucht die in een seconde uitgeademd kon worden. Ze richtten zich op de longen doordat de kans op vermoeidheid en kortademigheid bij vrouwen die in de overgang zitten groter is. Tijdens de start van het experiment waren alle participanten nog niet in de overgang. Alle vrouwen zijn 20 jaar in de gaten gehouden en dat heeft tot deze conclusie geleid.

Volgens Kai Treibner, één van de onderzoekers, is het belangrijk dat vrouwen er rekening mee houden dat er grotere kans is op ademhalingsproblemen tijdens de stop van de menstruatie. Het is mogelijk dat je je bij minimale fysieke inspanning al kortademig voelt, wat ook het geval is bij zware rokers.