Oei: Veel gebruik maken van je smartphone beïnvloedt je slaap!

Lichaam door Fadak

Sinds het ontstaan van de smartphone kunnen jong en oud niet meer zonder. Iedereen zit er als het ware aan vastgeklemd. De één is heel de dag aan het appen en de ander is de social media queen. De smartphone is onze Holy Grail geworden.

Zo’n klein apparaatje heeft ons leven op bepaalde gebieden zoveel makkelijker gemaakt. Eten bestellen, internetbankieren en checken hoe laat je trein komt. Maar zoals gewoonlijk heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. Uit verschillende studies is bijvoorbeeld gebleken dat het gebruik maken van je telefoon invloed heeft op je nachtrust. Om deze reden wordt ook geadviseerd je smartphone een uur voor je schoonheidsslaapje uit te schakelen. Alleen nu blijkt uit een nieuwe studie dat veelvuldig smartphonegebruik door de dag heen ook invloed heeft op je slaapritme.

Slechte nachtrust 

Het onderzoek dat gepubliceerd is door Plos One geeft aan dat hoe meer je bezig bent met je telefoon tijdens de dag, hoe slechter je slaapt. Het experiment is uitgevoerd onder 653 Amerikanen met behulp van een applicatie die bijhield hoeveel tijd ze spendeerden op hun smartphone. Daarnaast moesten zij ook bijhouden hoeveel uur ze sliepen en hoe goed. De deelnemers keken gemiddeld 3,7 minuten per uur op hun mobiele telefoon. De conclusie die uit dit experiment getrokken kon worden, is dat de personen die het meest gebruik maakten van hun smartphone, een minder goede nachtrust hadden.

De reden waarom een smartphone onze slaap kan beïnvloeden is door het blauwe licht dat afkomt van het scherm. Het blauwe licht onderdrukt het slaaphormoon (melatonine), waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen en ’s nachts een paar keer wakker wordt.

Merk jij dat je geen stabiliteit hebt in je slaapritme? Probeer dan eens minder vaak op je telefoon te zitten. Lees in de avond voor het slapen bijvoorbeeld een boekje of doe iets anders ontspannend, zolang het maar zonder digitale apparatuur is.

Hoe vaak per dag check jij je smartphone?