Babes in Business: Fien is nieuwslezeres bij Qmusic

Werk & studie door Chiara

Sommige dames hebben van die beroepen waarvan je denkt: wat gaaf! In deze rubriek laten we businessbabes aan het woord over hun carrière. Dit keer is het Fien Vermeulen, nieuwslezeres in de ochtendshow bij Mattie & Wietze van Qmusic!

De meesten van ons droomden ervan om later prinses of dierenarts te worden, maar Fien wilde na het zien van het jeugdjournaal journalist worden. Het waren allemaal verhalen waar je als kind niet zo snel bij stil stond, maar Fien vond het magisch. 'Op dat moment dacht ze: ‘Dit wil ik!’.

Wat vind je het leukste aan je baan?

“Laten we vooropstellen dat het een hele fijne werkplek is. Ik heb collega’s waar ik blij van word, waar ik elke dag hard om moet lachen en met wie ik veel dingen mee kan delen! Als ik kijk naar de technische kant van mijn baan, dan vind ik het allerleukste dat ik elke dag opnieuw voor de uitdaging sta met wat voor gevoel ik iemand zijn dag wil insturen. Ik hoop dat ik de rol kan spelen van een soort schakel tussen wat er in Nederland, de rest van de wereld en iedereen die thuis bezig is gebeurt. Dat maakt voor mij elke dag weer leuk en anders!”

Wat vind je minder leuk aan je baan?

“Oeh, dat is een tricky vraag. Veel mensen denken dan aan het vroege opstaan, maar dat heb ik ervoor over. Ik ben wel echt een ochtendmens. Hetgeen waar ik erg aan moest wennen was dat mensen je meer leren kennen en je meer in de belangstelling staat. Er werden opeens veel, vooral lieve, dingen over mij gezegd. Er is natuurlijk altijd wel iemand die iets geks zegt, maar dat moet je van je af laten glijden.”

Hoe ziet jouw werkdag er ongeveer uit?“

Ik begin om 5:30 uur, dan neem ik snel het nieuws door en daarna bereid ik me voor op het 6:00 uur nieuws. De ochtendshow duurt tot 9:00 uur en daarna schrijf ik het nieuws voor de regionale frequentie en spreek ik dat ook gelijk in. Naderhand bespreken we hoe de show van die dag ging en wat er de komende dagen gaat gebeuren. Wat ik daarna doe, is heel afwisselend. Dit kan een afspraak zijn met een sponsor tot aan een opdracht voor een voice-over.”

Stonden jouw ouders altijd achter je dromen qua beroep?

“Altijd! Ik heb vanuit huis meegekregen dat je alles kan bereiken. Je moet er wel hard voor werken, maar het is altijd mogelijk. Ik begon al vroeg met het presenteren van mijn eigen journaal over gebeurtenissen in de buurt of als er wat aan de hand was met mijn knuffels, haha! Mijn ouders waren altijd degene die ernaar moesten luisteren en dat deden ze enthousiast.  Ze hebben ervoor gezorgd dat ik over alle dingen beschikte die ik nodig had.”

Wat is de grootste blooper die je gemaakt hebt tijdens een show?

“Ik heb meerdere bloopers gemaakt hoor. Dat gebeurt gewoon, ik ben erg onhandig! Mijn grootste blooper van de afgelopen tijd was toen ik voetbalnieuws vertelde. Er zat een ingewikkelde voetballer in: Bilal Başacıkoğlu. Dat was wel even een kleine tongtwister, maar die kwam er perfect uit! Volgens Wietze hebben de meeste voetbalcommentatoren daar moeite mee. Dus ze wilden de proef op de som nemen en hadden een lijstje gemaakt met namen als: Vytautas Andriuskeviciu en Siphiwe Tshabalala. Ik kon ze allemaal uitspreken! Maar toen ik het volgende halfuur het nieuws moest inspreken, ging ik op een hele makkelijke voetbalclub onderuit. Toen iemand daar een berichtje over stuurde, heb ik wel even om mezelf gelachen!”

Hoe kom je aan al het nieuws?

“Ik hou alle nieuwssites en de bekendste buitenlandse persbureaus in de gaten, werk samen met het Algemeen Nederlands Persbureau en lees de ochtendkranten. In principe schrijf zoveel mogelijk zelf. De redactie speurt ook altijd mee naar nieuwtjes, omdat we tijdens de show veel met actualiteit doen, zoals een leuk belletje. Maar het is mijn taak om ervoor te zorgen dat mensen bijgepraat worden. Als ik iets tegenkom wat leuk is voor de redactie, dan geef ik dat natuurlijk ook door.”

Hoe gaan jullie om met een heftige gebeurtenis die tijdens jullie show plaatsvindt?

“Neem de aanslagen in Brussel. Dat was voor mij de eerste keer dat er tijdens een show zoiets heftigs gebeurde. En ja, dan is het wel even alle zeilen bij zetten om alles in de gaten te houden. Wat is de nieuwste informatie en betrouwbaar genoeg? Daarnaast moet je zorgen dat je het op  een respectabele manier overbrengt. Dan is het hard doorwerken. Het nieuws is normaal op vaste tijden, maar dan vinden er verschillende aanpassingen plaats, ik doe dan bijvoorbeeld extra nieuwsbulletins.”

Naast nieuwslezeres doe je ook voice-overs. Welke voice-over vond je het leukste?

“Ik heb er nu echt heel veel gedaan en ik vind elke opdracht leuk! Het klinkt misschien stom, maar de leukste voice-over tot nu toe was van Cloud.nl. Ik moest daarvoor een telefoonbeantwoorder inspreken, voor mij was dat een typische voice-over . Ik vond dit zo grappig om terug te horen toen ik de klantenservice een keertje belde! Het liefste zou ik stemacteren, dus over series of films heen praten. ”

Heb je ook nog andere toekomstdromen?

“Dit vind ik heel lastig, want ik heb nu een prachtige baan waarin ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Dit wil ik dan ook doen voordat ik verder kijk. Ik wil mezelf behoeden voor het idee dat het altijd maar beter kan en meer moet. Ik kan hier zoveel leren en heb het hier hartstikke naar mijn zin. Ik heb natuurlijk dromen, maar voor nu concentreer ik me hierop.”

Waar ben je het meest trots op met wat je tot nu toe hebt bereikt?  

Na een hele lange stilte zegt Fien; “Laten we het even omdraaien… Ik hoop dat ik mijn ouders heel trots heb gemaakt met wat ik tot nu toe heb gedaan. Ik ben vooral blij dat op de momenten dat het lastig was, ik altijd steun heb gehad van de mensen om mij heen. Ik heb gelukkig geleerd dat je alles kan als je dit maar wil en als je maar kansen voor jezelf creëert. Natuurlijk heb ik vaak nee gehoord, maar dan dacht ik prima, dit is wat ik wil doen. Kan dit niet via jou? Dan maar via iemand anders! Ik heb nooit opgegeven en heb er alles gedaan om mijn dromen na te jagen.”

Je bent ook nog eens ambassadrice en bestuurslid van vrienden van MMC. Hoe ben je hierop gekomen?

“Toen ik kanker had, ben ik in het Meander Medisch Centrum behandeld. Alle medewerkers waren daar erg betrokken met mij en met mijn naasten. Naast de goede zorg biedt het ziekenhuis ook extra’s, zoals een bedbank in de kamer voor logés. Dit wordt enorm gewaardeerd, daar wilde ik aan meehelpen. Iets terug doen voor de mensen die mij zo fantastisch geholpen hadden.. Er is elk jaar een marathon in Amersfoort en mijn idee was om hier een sponsorloop van te maken. Een loop van 5 kilometer was mijn plan, maar dit was volgens de artsen te optimistisch. Toch hield ik voet bij stuk en daarom hebben mijn arts en fysiotherapeut een trainingsplan gemaakt, waardoor ik toch een mooi bedrag kon ophalen. Het MMC was zo enthousiast en vroeg mij of ik vaker wat voor de organisatie wilde doen. Ik voelde mij vereerd en begon met schrijven van artikelen en het spreken op sponsorevents. Toen ik werd gevraagd als ambassadrice had ik één voorwaarde; betrokken blijven bij de patiënten. De campagne ging van start en mijn voorwaarde werd nageleefd. Kort geleden stapte iemand uit het bestuur en werd mij gevraagd of ik dat plekje wilde innemen. Ik twijfelde geen moment! Momenteel zijn we bezig met een boek over heftige gebeurtenissen en hoe je hiermee omgaat, maar hier kan ik nog niet te veel over verklappen.”

Wij vinden dat je hier wel trots op mag zijn!

“Eigenlijk ben ik hier ook hartstikke trots op! Een groot deel uitmaken van het MMC is een hele grote eer!”

In hoeverre heeft je ziekte invloed gehad op je carrière?

“Een hele hoop, het revalidatieproces was erg lastig en duurde erg lang. Eigenlijk ben ik nog steeds aan het revalideren. Het kostte mij veel moeite en energie om weer te beginnen met alles. Dit hield mij echter niet tegen, ik wilde alles zo snel mogelijk oppakken. Ik wilde mijn ziekte niet in de weg laten komen van mijn dromen en ambities. Ik had mijn master en kans bij het ANP al op moeten geven. Een paar maanden nadat ik schoon was verklaard, ben ik weer gaan studeren. Ik was erg moe en had geen concentratie, maar met veel steun heb ik mijn master toch binnen één jaar gehaald. Al snel erna heb ik weer lijntjes uitgezet, iedereen van wie ik contactgegevens kon vinden, heb ik aangesproken. Toen zag ik de vacature van Mattie en Wietze en ik dacht nog, ik ben toch te jong en onervaren. Maar mijn toenmalige vriend zei; ‘Kom op, fuck it, ga ervoor!’, dus solliciteerde ik toch. Kort erna kreeg ik een telefoontje met de vraag of ik op gesprek wilde komen. Tijdens het gesprek zei ik tegen mijn baas: ‘Als je morgen iemand wil die het vlekkeloos doet, moet je iemand anders bellen. Maar als je mij de kans geeft, dan komt het goed.’ In die zin heeft de kanker wel invloed gehad. Ik dacht altijd, zelfs toen de dokters het niet maar zagen gebeuren, ik word beter. En toen ik merkte dat dat lukt, dacht ik: met die carrière komt het ook wel goed!”

En nu?

“Ik heb het onwijs naar mijn zin! Mijn gezondheid gaat steeds vooruit en ik leer mijn grenzen goed aan te geven. Ja, mijn ziekte was de grootste uitdaging in mijn leven. Na een heftige gebeurtenis is het moeilijk om weer in je ritme te komen. Aanpassen en incasseren is moeilijk, hier positief in blijven al helemaal. Gelukkig heb ik een fijn support system, zowel thuis als op werk. Wat ik dan ook wil meegeven aan de Ze-lezeressen, is dat de clichés van ‘geef niet op’ en ‘blijf doorgaan’ erg fijn zijn, maar vergeet jezelf hier niet in! Ga je dromen achterna, maar blijf lief voor jezelf. Sta even stil en vraag jezelf af of je leven fijner wordt van waar je mee bezig bent. Dromen zijn fantastisch, maar het moet wel leuk blijven!”

Bron foto's: Qmusic