Lifestyle / Eten
Eten

ZeTest: Workshop cupcakes maken

Reageer 0

De scène uit Sex and the City waarin Miranda en Carry voor het eerst smullen van een (Magnolia Bakery-)cupcake heeft het leven van menig vrouw voorgoed veranderd. Opeens was hij daar, onze nieuwe grote liefde: de cupcake. Sinds dat moment is het kleine gebakje uitgegroeid tot een grote hype. Weg met de tompoezen, Bossche bollen en muffins: cupcakes zijn het helemaal!


En jawel: ook ik ben met het cupcake-virus besmet geraakt. De vrolijk versierde kunstwerkjes verschijnen in mijn dromen en ik krijg ontwenningsverschijnselen  als ik ze te lang niet heb gegeten. Maar gek genoeg had ik ze tot voor kort nog nooit zelf gemaakt. Het leek me te veel gedoe met al die frutsels en tierlantijntjes; ik wist gewoon niet zo goed waar ik moest beginnen... Daarom besloot ik op zoek te gaan naar een workshop en mede-cupcakeaddict Marjolein van Girlscene.nl vond het helemaal niet vervelend om me hierbij te vergezellen!

Via Pink Pepper had ik al snel een leuke workshop gevonden in hartje Amsterdam. Bij binnenkomst stond er een grote, lange tafel voor ons klaar vol met cakejes, vormpjes, deegrollers en natuurlijk heel veel versiersels. Lerares Nicky heette ons van harte welkom en nadat de handjes waren gewassen en we een schort hadden omgedaan, konden we aan de slag?

Stap 1: bak de basis
De basis van een cupcake is natuurlijk het cakeje. Deze stap was al voor ons gedaan, maar voor degenen die thuis ook cupcakes willen maken, hierbij een simpel receptje!

Wat heb je nodig (voor ongeveer 15 cupcakes)?

 • 3 eieren 
 • 150 gram bloem
 • 150 gram boter
 • 150 gram suiker
 • Cakevormpjes


Wat moet je doen?

 1. Meng de boter en de suiker tot een glad beslag met behulp van een mixer.
 2. Voeg de eieren toe en meng deze er doorheen.
 3. Voeg hierna de bloem toe en mix het geheel nogmaals.
 4. Vul de cakevormpjes voor ¾ met het deeg en bak ze in twintig minuten lichtbruin op 190 graden.
   

 


Stap 2: kleur de marsepein en fondant
Terug naar de workshop! Iedereen had een placemat voor z?n neus liggen met daarop twee ondefinieerbare bolletjes. Nicky vertelde ons dat die bolletjes marsepein en fondant (een soort suikerdeeg) waren: de materialen waarmee we onze cakejes gingen bekleden en versieren. Maar aangezien beiden niet echt een spannende kleur van zichzelf hadden, moesten we ze eerst kleuren. Dit doe je door een kleine hoeveelheid kleurstof erop aan te brengen en dan... kneden, kneden en nog eens kneden. Marsepein en fondant zijn zowel online als in de winkel te koop (bijvoorbeeld bij de Jamin en zelfs bij sommige Albert Heijn-filialen).

 


Stap 3: het uithollen en vullen van de cakejes
Nadat we onze marsepein en fondant in zowat alle kleuren van de regenboog hadden gekleurd, was het tijd voor de volgende stap. En deze nam gelukkig wat minder tijd in beslag. Met een klein mesje sneden we het binnenste deel van de cupcake eruit (de bodem lieten we wel heel) en vulden we deze met gele room en/of jam. Het dekseltje er weer op en we waren alweer klaar voor stap vier!

 


Stap 4: bekleden en versieren
Toen was het tijd voor het meest creatieve deel van de workshop: het versieren van de cupcakes! Nicky liet ons allerlei voorbeelden zien van grappige diertjes en prachtige bloemen en Marjolein en ik keken elkaar angstig aan: moesten wij dit gaan maken? Enigszins aarzelend en lacherig gingen we aan de slag. ?Weet jij al wat je gaat maken?? ?Nee, weet jij al wat je gaat maken?? ?Nee!? We voelden ons net twee prutsende schoolmeisjes tijdens een lesje handvaardigheid. Maar al snel kregen we de smaak te pakken en lieten we elkaar trots onze eerste cupcake zien (uiteraard in het thema van onze geliefde websites *slijm slijm*)!


Nicky vertelde ons dat marsepein het best als onderste laag gebruikt kan worden, omdat deze goed plakt en het lekkerst smaakt. De fondant is juist weer erg kneedbaar en daarmee kan je de mooiste creaties maken: het is net fimo-klei. Roosjes, beestjes, poppetjes: the sky is the limit! Maar gebruik er niet te veel van, want het wordt keihard (= niet lief voor je tanden). Verder kan je je cupcake nog versieren met een chocoladestift én opleuken met eetbare glitters, pareltjes, spikkeltjes, blaadjes en nog veel meer.

Voordat we het wisten waren de twee uur alweer voorbij. Tevreden keken we naar onze cupcakes: ze waren nog best goed gelukt (vonden we zelf)! En bovendien was het erg leuk om te doen: ontzettend gezellig en ontspannend om samen zo kneuterig bezig te zijn?


De bovenste rij was van Marjolein; de onderste van mij


Maar toen we zagen wat onze tafelgenoten hadden gecreëerd, zonk de moed ons al snel in de schoenen. Of we nou echt talent hadden..? Lol hebben we in ieder geval wel gehad!

 
Zo kan het dus ook...Ahum!


Stap 5: smullen maar!
En natuurlijk de allerleukste stap van het hele proces: het opeten van de cupcakes. Al deed ik het met pijn in mijn hart (zo mooi, my precious...), ze waren wel erg lekker! En natuurlijk was ik zo lief om de mooiste te bewaren voor Madelon.

 


Wil jij zelf ook zulke prachtige cupcakes in elkaar knutselen? Kijk dan voor meer informatie over de workshop op de site van Pink Pepper! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere leuke workshops, zoals: (erotische) bonbons, sieraden of je eigen parfum maken.

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen