Interview: Boyzone

Media door Marlies

De comeback van Boyzone
Eind jaren negentig van de twintigste eeuw is de boyband Boyzone razend populair. De single Love Me For A Reason bereikt hoge plaatsen in de hitparade en de vijf heren van de band vliegen overal naartoe om ontvangen te worden door gillende meisjes. Boyzone is hot! Het lijkt een sprookje dat nooit meer zou stoppen. Niets is echter minder waar: Ronan Keating richt zich steeds meer op zijn solocarrière, waardoor de band besluit uit elkaar te gaan.

Jarenlang hebben de heren geen contact gehad, maar eind 2007 treden ze voor het eerst weer samen op. Het blijkt nog steeds te klikken en ze besluiten opnieuw de studio in te gaan. Dan slaat het noodlot toe: Stephen Gately, één van de bandleden, overlijdt oktober 2009 volledig onverwachts in zijn slaap. Even lijkt het comeback-project volledig van de baan. Maar Ronan Keating, Shane Lynch, Keith Duffy en Mikey Graham laten zich niet kisten: ze pakken de draad op en maken een prachtig album: Brother.

Broers
Ter ere van het nieuwe album is Boyzone in Nederland. Ze.nl mag Shane en Ronan interviewen. Ik ontmoet ze in een prachtig hotel, waar ze direct de boel op stelten zetten.

Shane: "Ze wilden de journalist op die stoel hebben, maar wij vinden dat die te ver weg staat. Veel gezelliger zo." Ik kijk naar twee stralende gezichten: je kunt zien dat ze zin hebben in deze nieuwe stap in hun carrière.
Ronan: "Het is fantastisch wat er allemaal gebeurt. Het album wordt goed ontvangen, we zijn bij elkaar en we hebben heel veel plezier. We zijn gisteren in Amsterdam uit eten gegaan met zijn vieren en het was weer als vanouds. Of liever gezegd: het gaat juist veel beter dan toen. We waren zestien toen we begonnen met Boyzone en erg beïnvloedbaar door alles wat er om ons heen gebeurde. We lieten ons leiden door anderen, in plaats van wat we zelf wilden. Daardoor werden de onderlinge verhoudingen verstoord. Ik ben daar zelf de grootste schuldige in: ik wilde meer solo doen en pakte dat op de verkeerde manier aan. Hierdoor heb ik een aantal bandleden voor het hoofd gestoten. Dat had ik niet moeten doen. Ik realiseer me nu hoe gelukkig ik ben dat ik ze in mijn leven heb. Het zijn echt mijn allerbeste vrienden, ze voelen als broers, en ik ben heel erg dankbaar voor alles wat ze me hebben gegeven. We genieten nu intenser van alles wat er speelt en ook van elkaar."


'Ik luisterde zelf niet eens naar onze muziek...'
De overige heren hebben zich duidelijk over de toenmalige problemen met Ronan heen gezet. Ze zijn niet alleen ouder geworden, ook wijzer. Ze kiezen meer voor zichzelf en hun eigen muziek.

Ronan: "Kijk, we zijn niet meer die jonge jongetjes. We zijn ouder, hebben rimpels, dus we kunnen ook niet meer die blije popliedjes maken. Dat wilden we geen van allen."
Shane voegt eraan toe: "Toen we erover spraken om bij elkaar te komen, bleek dat niemand van ons zat te wachten op opnieuw een poppy liefdesliedje. We zijn geen jongetjes meer, we zijn mannen met allemaal onze eigen smaak. Ik moet toegeven dat ik zelf niet eens naar onze muziek luisterde." Lacht: "Mijn vrienden ook niet trouwens. Het was voor mij gewoon werk. Ik deed dat om geld te verdienen, maar ik voelde er niets bij. Maar muziek is een gevoelskwestie, dat moet je met liefde doen. Zo bleken we er allemaal over te denken en zo zijn we ook met de schrijvers gaan samenwerken. Het is echt een product van ons geworden. Stephen heeft nog geholpen om de nummers voor het album te kiezen. Zo is het echt een product geworden van ons vijf."

Een nieuw hoofdstuk
Het is even stil, Shane denkt na over Stephen en gaat dan verder: "Stephen zingt nog mee met twee nummers op dit album, dat vind ik heel bijzonder. Hij was echt onderdeel van dit proces. Daarom weten wij allemaal dat hij het eens is met dit nieuwe hoofdstuk voor Boyzone. Hij ging met ons mee in het 'nieuwe Boyzone', daar ben ik erg dankbaar voor."
Ronan: "Hij is nog helemaal onderdeel van ons. Hij zal voor altijd in ons hart blijven. En juist omdat hij zo'n belangrijke rol in de comeback van Boyzone speelde, is hij ook bijna tastbaar aanwezig bij de promotie van dit album. Hij zingt mee, komt voor in de clip van de single One More Song en we praten heel veel over hem. Soms is het moeilijk om het over hem te hebben, maar ik ben over het algemeen vooral blij dat hij ins mijn leven is geweest."
Shane knikt: "De pijn begint een plekje te krijgen. Het is niet zo rauw en allesoverheersend als eerst. Maar soms overvalt het verdriet me op de meest onverwachte momenten. Wij waren gisteren bij Life4You en ik had niet verwacht dat ze beelden zouden laten zien van Stephen. Ik moest toen echt slikken. Ik wilde niet huilen. Maar ik weet wel dat als het was gebeurd, het ook prima was geweest. Wij moeten dit publiekelijk verwerken, dat is nu eenmaal zo."

Sociale contacten
Tegenwoordig gebeurt alles voor de ogen van vele toeschouwers. Via Twitter, Facebook en MySpace deelt iedereen met elkaar wanneer ze gaan douchen, een kop koffie drinken en hoe ze over hun baas denken.

Shane: "Ik doe daar niet aan mee. Ik voel mij beroofd van mijn eigen tijd. Ik heb niet eens een mobiele telefoon. Ik haal mijn energie uit het echte leven, niet op een elektronische manier."
Ronan, pakt zijn iPhone, en zegt: "Ik ben totaal het tegenovergestelde van Shane. Ik roep ook altijd tegen hem dat hij uit het stenen tijdperk komt. Ik houd van al die elektronische speeltjes. Maar ik merk tegenwoordig wel dat ik niet meer overal bereikbaar wil zijn. Ik ben aan het rennen om stil te staan. Dat wil ik niet meer. Dan zit je zelfs met je BlackBerry te werken op het toilet of op vakantie: het gaat nergens meer over. Ik ben ermee opgehouden. Als ik thuis ben, dan ben ik thuis. En dat weten de mensen met wie ik samenwerk ook: ze storen me niet als ik vrij ben."

Douchen met Boyzone
Maar helemaal ophouden met 'social media' doen de heren natuurlijk niet...

Shane: "Nee, natuurlijk niet. We houden onze fans zeker op de hoogte van alles met betrekking tot Boyzone en ons album. Maar wie interesseert het nou wanneer ik ga douchen?"

Ik wil daarop antwoorden dat er vast genoeg vrouwen zijn die dat willen weten, maar helaas zit mijn tijd met de helft van Boyzone er alweer op. Met op mijn wang een zoen van beide heren, loop ik met rode konen het hotel uit. Boyzone is terug, zeker weten.

Foto's: Simon Emmett