De Toppers: een vrolijk fout feest!

Vrije tijd door Jet

Hoe het allemaal begon...
Wat in mei 2004 begon als een eenmalige samenwerking van drie succesvolle solo-artiesten (Gordon, Gerard en René) bij de concerten van René Froger, groeide de afgelopen vijf jaar uit tot de grootste, meest spectaculaire show van Nederland: Toppers in Concert! In vijf jaar hebben de Toppers 16 uitverkochte concerten gegeven, ruim 1.500.000 cd's en dvd's verkocht die stuk voor stuk ook nog eens de nummer 1-positie van de hitlijsten behaalden. Kortom: de Toppers zijn hot!

Het is niet alleen maar koek en ei geweest bij de Toppers, door een ruzietje of meningsverschil hier en daar heeft de samenstelling van de groep nogal gewisseld door de jaren heen. Eerst vertrok Gerard Joling uit de groep en nam Jeroen van de Boom zijn plaats in. Vervolgens werd gesuggereerd dat Gordon de groep moest verlaten, waarop hij besloot dit ook echt te doen. In de maanden daarna werd er volop gespeculeerd wie de plek van de blonde krullenbol in zou nemen en wat er toen gebeurde had niemand verwacht... Zowel Goor als Geer keerden terug en de Toppers gingen door als kwartet!

Toppers in Concert 2010
Al uren voordat het concert begint, is Amsterdam al in de ban van de Toppers. Overal zie je grote groepen mensen lopen gehuld in witte en zilveren kleding (het thema van dit jaar). Ook in de metro op weg naar de Amsterdam ArenA zit de sfeer er al goed in. Je hoort gelach, gezang; het is duidelijk dat dit een heel bijzonder avondje uit is voor veel mensen.

Ik ben zelf geen ontzettende Topper-fan, maar ik ben wel totaal blown away als we de Amsterdam ArenA binnenlopen en ik zie hoe waanzinnig veel mensen zich hier hebben verzameld voor de divo's. Overal waar je kijkt zie je wit/zilveren stipjes; ik heb nog nooit zo veel mensen bij elkaar gezien! In het midden van de ArenA staat een gigantisch podium waarop het zo allemaal gaat gebeuren. Marieke en ik zijn er klaar voor...

De show begint met Gordon, Gerard, René en Jeroen die op een grote, glimmende praalwagen binnenkomen terwijl ze het nummer I Gotta Feeling van de Black Eyed Peas zingen. De toon is meteen gezet. Het publiek gaat uit hun dak als ze ons welkom heten en de eerste medley met Nederlandse klassiekers inzetten. Het leuke aan dit concert is dat continue de songteksten van de nummers te zien zijn, zodat je uit volle borst kunt meezingen. De Toppers brengen - soms samen, soms apart - de allergrootste nationale en internationale meezingers ten gehore en het publiek doet vol enthousiasme mee. Boven het podium hangt een groot scherm waar de zangers, maar ook de mensen in de zaal op te zien zijn. Het is hilarisch om te zien hoe iedereen zich heeft uitgedost en helemaal uit hun plaat gaat. Deze zangers doen iets met mensen wat ik nog niet vaak heb gezien bij concerten... Wat gezegd mag worden is dat de Toppers echt top zingen. Zowel de lage noten als de hoge uithalen, het is zuiver en ik kan alleen maar respect hebben dat ze dit drie avonden achter elkaar volhouden!

Maar niet alleen de Toppers zijn te zien, ze hebben ook wat gasten uitgenodigd. Zo zingt Gordon een medley van zijn eigen nummers met Thomas Berge, Gerard en BFF Karin Bloemen raken samen een paar hoge noten en Gooische Vrouwen-Martin Morero zingt uit volle borst met zijn voorbeeld  René Froger (Cheryl komt nog een bos bloemen brengen). De mannen brengen een ode aan Ruth Jacott waarna ze zelf ook nog een nummer ten gehore brengt, Popstars' Wesley zingt een aantal boyband-nummers en het publiek wordt wild als Frans Bauer ook nog even langskomt. Wat een feest!

Een unieke ervaring
Ook al ben ik dus geen grote fan van de Toppers, ik ben wel hartstikke blij dat ik dit een keer mee heb mogen maken. Nog nooit eerder heb ik een concert meegemaakt dat zo groots en spectaculair is als Toppers in Concert. De nummers, de outfits, de stemmen: alles klopt gewoon! Daarnaast hangt er een ontzettend gezellige sfeer en kijk je je ogen uit! Ook al is het een tikkeltje 'fout', laat jezelf gaan en je hebt geheid de avond van je leven! Al zingend (met een schorre stem) lopen Marieke en ik naar het station...