'Mijn groepsleider misbruikte mij'

Media door Jet

De 15-jarige Merel had geen gemakkelijke puberteit. Thuis en op school voelde ze zich niet begrepen. Gelukkig was daar haar 26-jarige vriendje Mike, die ze via een vriendinnetje had leren kennen. De liefde die ze thuis miste, vond ze bij hem. "Mike gaf me het gevoel dat ik de moeite waard was, 'een wereldwijf' zoals hij mij noemde. Ik werd verslaafd aan dat gevoel."

Thuis liep het allemaal uit de hand en Merel kwam in een internaat te wonen. "Na de scheiding van mijn ouders ben ik bij mijn vader gaan wonen. Hij beloofde dat we altijd met z'n tweeën zouden zijn, maar kreeg al snel een vriendin en ik werd stil gehouden. Bij mijn moeder was mijn stiefvader gaan wonen en zij vormden samen met mijn broertje een gezinnetje waar ik me ook niet thuis voelde. Op school was ik flink aan het rebellen en bleef ik zitten en thuis liep ik weg als ik mijn zin niet kreeg. Een internaat zou de oplossing zijn..."

Merel had het naar haar zin op het internaat, maar werd onder dwang door Mike weggehaald en ging bij hem wonen. Door de verliefdheid had de jonge Merel niet door dat ze steeds meer onder zijn invloed raakte en steeds afhankelijker van hem werd. Tot hij haar uiteindelijk de prostitutie in dwong. "Mike had mij een avondje uit beloofd met vrienden van hem. Echter op plaatst van bestemming was er geen feest, maar waren we bij een hoerenstraat terecht gekomen. In eerste instantie weigerde ik, maar door mijn moeder te bedreigen en me op te sluiten in een kelder zonder eten en drinken, ging ik overstag." Na een aantal maanden in zijn web verstrikt te hebben gezeten, kon Merel toch ontkomen - door hulp van haar moeder en de kinderrechter - en keerde ze weer terug naar het internaat. "Ik was opgelucht dat ik weer terug mocht komen, maar 's avonds kwamen de muren op me af omdat ik de warme arm en de aandacht van Mike miste, waar ik zo verslaafd aan was."

De aandacht en liefde die de misbruikte en getraumatiseerde tiener miste, kreeg ze van Piet: één van de groepsleiders. "Hij verving de aandacht van Mike die ik zo nodig had. In zijn armen vond ik rust. Iedereen vond hem geweldig en hij koos juist voor mij. In eerste instantie sloeg hij een arm om me heen als ik niet kon slapen, maar al snel ging onze relatie verder." Toen een andere groepsleider achter hun relatie kwam, werd Piet op staande voet ontslagen. "Ik voelde me ontzettend schuldig dat Piet ontslagen was en ik bleef met een gebroken hart achter." Pas toen bleek dat Merel bepaald niet zijn enige liefje was, begreep ze dat hij misbruik had gemaakt van haar vertrouwen.

Het gebeurt helaas steeds vaker dat medewerkers van jeugdstellingen hun functie en macht misbruiken. Dit wordt ook wel grensoverschrijdend gedrag (G.O.G.) genoemd. "Het schijnt dat 10% van de hulpverleners de fout in gaat." Merel vertelt haar verhaal om anderen te waarschuwen. "Veel slachtoffers schamen zich, maar geef alsjeblieft nooit jezelf de schuld. Het is heel belangrijk dat je hulp krijgt van ervaren mensen om het vertrouwen in andere mensen terug te krijgen. Niet elke hulpverlener is slecht, dat moet je blijven geloven."

Met Merel gaat het nu gelukkig weer beter, maar dat heeft lang geduurd: "Vijf jaar heb ik niet opengestaan voor de liefde en toen liep ik vast. Ik vertrouwde mezelf niet meer, omdat ik duidelijk op verkeerde mannen viel. Uiteindelijk heb ik psychotherapie gehad om verder te kunnen." Om alles te verwerken heeft Merel ook twee boeken geschreven: Misleid en In mijn onschuld.

"Op dit moment ben ik druk om jonge meisjes en vrouwen mijn verhaal te vertellen en te laten zien dat het toch goed kan komen. Maar ik ben vooral moeder en mijn gezin komt altijd op de eerste plaats. Wat er ook gebeurt, dat is mijn kostbaarste bezit en ik waak als een leeuwin over ze."