Musical 'Dromen... Zijn Bedrog'

Vrije tijd door Lisanne

Het is onduidelijk of de liedjes de musical dragen of dat het verhaal de rode draad is. Soms lijkt het net of het verhaal stilstaat, maar soms is het alsof de liedjes niet in het verhaal passen. Meezingen kan het publiek in ieder geval wel: liedjes als I Save Today van Move-it, Bestel Maar van Rowwen Hèze, Watskeburt van De Jeugd van Tegenwoordig en Venus van Shocking Blue. En allemaal live: de muzikanten horen bij het meubilair en geven de musical iets extra's, iets bijzonders.

Behalve heerlijke nummers uit de gesmeerde kelen van spelers Vera Mann, Remko Vrijdag, Jelka van Houten, Heddy Lester en Joel de Tombe, mag het publiek ook weten hoe er op de planken wordt gesekst. Of nee, het publiek móet het weten. God zij dank is het toneelspel en blijven de kleren aan. Achtereenvolgens aanschouwen we namelijk hoe vader en moeder de liefde bedrijven, waarna de vader het met zijn minnares doet en vervolgens moeder en de minnares samen hun lusten botvieren. Anders gezegd: alleen de oma heeft in deze musical niet geneukt (daar kan dan wel weer om gelachen worden). En dan bedoelen we ook echt 'neuken', hè. Een woord dat de personages maar wat graag en eigenlijk te vaak in de mond nemen. Soms is het te plat en kan er opgelucht ademgehaald worden als er een keertje wél mooie dialogen worden gevoerd. Want die komen ook zeker voor, met name als het einde nadert. Smullen. Maar het gaat meestal niet verder dan 'de hond pijpen' en 'je bek dicht houden'.

Merendeel van de musical is iedereen ladderzat. Hoewel de liedjes schitterend worden gezongen, wordt er veel geraaskald. Het toneelspel is ijzersterk en soms levert het ook hilarische momenten op waar luid om gelachen kan worden. Zo speelt Vera Mann de dronken minnares (of hoer, zoals ze doorgaans in Dromen... Zijn Bedrog wordt genoemd) zo overtuigend dat het net lijkt of ze achter de schermen vier flessen jenever achterover heeft geslagen. Als ze dan ook nog eens achterover bukt waardoor haar rode stringetje te zien is, is het feest helemaal compleet. Het alcoholgehalte op de planken is alleen vaak te hoog voor het nuchtere publiek.

Hoe langer je naar de musical zit te kijken, hoe meer je je zal verbazen over de absurditeit van de personages. Je blijft nieuwsgierig naar wat voor iets dramatisch, mafs of achterlijks er nu weer gaat gebeuren. Of je dat nu hoofdschuddend doet of met een lach op je gezicht; je zult meeblèren met de liedjes en geïntrigeerd blijven tot het einde.

Kijk voor meer informatie en speeldata op de website van Dromen... Zijn Bedrog.