Olympisch wokken

Eten door Redactie Ze.nl

Alleen maar fastfood en afhaalmaaltijden eten lijkt niet nodig; uit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Nederlanders liever een gezonde wokmaaltijd dan een zak patat eet voor de buis.

Voor sporters is gezond eten van groot belang en juist in China bedachten ze duizenden jaren geleden een manier om voedsel snel en eenvoudig, maar met behoud van alle voedingswaarden klaar te maken: het wokken. Uit het onderzoek naar het wokgedrag van Nederlanders is gebleken dat wokken populair is in de Nederlandse keuken. Deze van oorsprong oosterse kookmethode wordt gebruikt door maar liefst negen op de tien Nederlanders. Ze geven aan dat voor hen de smaak de belangrijkste reden is om te wokken (72%). Ook het gezondheidsmotief wordt door bijna de helft van de ondervraagden als reden voor het wokken genoemd. Mensen die geregeld sporten, wokken frequenter dan zij die weinig of niet sporten. Ruim driekwart van de mensen (77%) ziet wokken als een snelle en gezonde manier van eten bereiden.

Voor de sportende wokkers onder ons staan hieronder twee recepten ter inspiratie.

Slablaadjes met teriyaki-kip (20 hapjes)

Ingrediënten:
1 kleine rode peper
¼ pak (ca. 65 gr.) Mihoen
1 bosje lente-uitjes
150 gram gerookte kipfilet
6 eetlepels Teriyaki Saus
20 kleine slablaadjes

Bereiding:
Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd de peper in zeer dunne ringetjes. Kook de mihoen volgens de aanwijzing op de verpakking. Afgieten en met koud water afspoelen. Snijd de lente-uitjes en kip in reepjes. Meng ze met de mihoen, teriyaki saus en pepertjes. Verdeel over de slablaadjes. Vouw dubbel om makkelijk te kunnen eten.   

Gestoomde shii-takes met kokos (20 hapjes)

Ingrediënten: 
250 gram shii-takes
1 bosje lente-uitjes
1 ei (losgeklopt)
1 theelepel Sambal Badjak
4 eetlepels Seroendeng

Bereiding:      
Snijd van 12 shii-takes de steeltjes af en leg de paddenstoelen ondersteboven neer. Hak de rest van de shii-takes in stukjes. Snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes. Meng ze met de stukjes shii-take, ei, ½ theelepel zout, sambal en seroendeng. Vul de shii-takes. Stoom ze in een afgedekte stoompan (of in een zeef met deksel), boven kokend water circa vier minuten.

Wok Ze!