Karin Bloemen: Diva in de overgang

Vrije tijd door Eline

En dat is een keiharde waarheid: opvliegers, urineverlies, moodswings en tieten als aubergines. Dames, neem je moeder mee voor een beetje compassie: Karin Bloemen wijdt haar nieuwste theatershow compleet aan het fenomeen 'de overgang'.

De 47-jarige zangeres en comédienne bevindt zich zelf ook in deze nieuwe levensfase. Karin zit met Grote Levensvragen die zij zich stelt nu de magische vijftig toch wel heel dichtbij komt. Vandaar ook dat zij haar show 'De Overgang' heeft genoemd: het is in algemene zin bedoeld als een transitie, met alles wat daarbij komt kijken. En dat is een hele hoop! Karin heeft zich uit pure ellende afgezonderd van haar drukke bestaan en staat met een (opvallend bijdehante) tent in the middle of nowhere. Lekker alleen, niet bereikbaar per telefoon en een prima omgeving om eens goed te relativeren. De eenzaamheid schrikt haar echter af en al gauw heeft ze als een vrouwelijke Tom Hanks uit Cast Away haar eigen 'Wilson' gevonden: 'Pop', gemaakt van een opgeblazen ballon en een slaapzak. Met haar nieuwe 'gesprekspartner' kan ze haar angsten en frustraties delen. Toch maar botox? Gaat mijn man niet vreemd met een jonge golden retriever? Waarom zakken mijn borsten en billen door de zwaartekracht al naar mijn graf? 

Een show van La Bloemen is niets zonder muziek. Karin heeft aangegeven dat het voor haar een grote droom was ooit eens moederziel alleen op een podium te staan. Eerder stond ze namelijk al avonden achtereen op het podium met Cor Bakker en vriendinnen Angela Groothuizen en Astrid Joosten. Met haar talent en een orkestband weet zij echter het hele podium te vullen. Ze geeft prachtige vertolkingen van nummers als Ma Fille, Who wants to live forever en Forever Young. Daarnaast zijn speciaal voor deze voorstelling door o.a. Jan Boerstoel, Cor Bakker en André van Duin nieuwe nummers geschreven en gecomponeerd, zoals het aangrijpende Je bent alleen en de hilarische Overgangs-Medley.

De Alkmaarse weet met haar opvallende kostuums de zaal plat te krijgen. Hoe ze zich in een lampjeskorset heeft gehesen binnen een recordtijd is werkelijk indrukwekkend. Zelfs tijdens haar gedaantewisselingen weet ze het publiek te amuseren. Maar haar nieuwe show moet het vooral hebben van de rapheid en woordgrappen van Karin. Met een ongelooflijke snelheid en energie perst ze vunzige grappen, omgekeerde sprookjes en knappe woordspelingen eruit. Het meest hilarische is nog wel haar vertolking van een optreden in de Oprah Winfrey Show. Als 'Karen Flowers' weet zij daar een geweldige interpretatie te geven van Nederlandse spreekwoorden en gezegdes.

De show heeft Karin samen met haar man en regisseur Marnix Busstra geschreven, en jonge cabarettalenten als Sara Kroos en Richard Groenendijk (glunderend aanwezig in de zaal) hebben hun steentje bijgedragen aan de teksten. Ook Jan Rot en Jurrian van Dongen hebben meegewerkt aan deze voorstelling. Al met al dus een hoop hulp vanuit 'het wereldje'. De afterparty in de foyer was dan ook zeer BN'er-rijk met champagne en sushi in overvloed en La Bloemen als het stralende middelpunt. Als bijna-vijftiger zag zij er echter beter uit dan ooit en dat was dan ook haar boodschap van de voorstelling: wees gelukkig in het heden, kijk niet terug op het verleden en kijk uit naar de toekomst. Proost! 

Voor meer informatie, onder andere de speeldata en -locaties, zie haar website: www.labloemen.nl