Guido's Passie

Vrije tijd door Eline

Het 30-koppige orkest onder leiding van componist, dirigent, vioolsolist en producer Guido Dieteren zul je misschien wel kennen van de succesvolle Symphonica in Rosso-concertreeksen. Tijdens deze concerten begeleidde Guido's orkest onder meer de hoofdacts Marco Borsato en Paul de Leeuw, en zal ook dit jaar september de begeleiding van good old Lionell Ritchie op zich nemen.

Maar tot die tijd tourt Guido's Orchestra met een geheel eigen show langs de grotere theaters in Nederland. Red Passion Live in Concert is een show vol herkenbare en eigen nummers, gekenmerkt door een prachtige versmelting van pop en klassiek. Bekende klassieke melodieën, popsongs, filmmuziek en nieuwe composities worden op eigen wijze knap gecombineerd. Al bij de eerste tonen weet Guido je met zijn hoge vioolgeluid kippenvel te bezorgen. Zijn solistische opening uit het klassieke Romeo & Julia van Prokofjev loopt vloeiend over in een overdonderende versie van de filmmuziek van Pirates of the Caribbean. En zo heeft Guido in zijn ruim twee uur durende show meer van dit soort verrassingen én kippenvelmomenten. 

Vrolijke stemming
Wat gelijk opvalt, is de vrijwel gelijke bezetting aan mannen en vrouwen in het orkest. Geheel uitgedost in rood, zwart en zilver komt het orkest over als één geheel. Maar wat nog het meest in het oog springt, is het plezier dat van het orkest afstraalt. Vrijwel constant hebben de violisten een vrolijke smile op hun gezicht. Wat een verademing in vergelijking tot de meeste zuurpruimhoofden van de 'serieuze' klassieke orkesten!
Ook van de Limburgse dirigent en solist Guido straalt het plezier af. Tijdens het spelen lacht hij vriendelijk de zaal toe, maar neemt ook de tijd om al spelende langs zijn spelers te lopen voor een bemoedigende knik en knipoog. Met veel kracht en passie speelt hij de sterren van de hemel, zo krachtig zelfs dat een snaar van zijn strijkstok aan het einde van de voorstelling knapt. 

Grootste passie
Zo virtuoos als hij is met zijn viool, zo ongemakkelijk is hij een spreker in het openbaar. Duidelijk zenuwachtig heeft Guido vooral in het begin een tekstje uit zijn hoofd geleerd, maar zodra de schwung in de voorstelling zit weet hij zijn zenuwen aan de kant te zetten en komt hij, evenals de zaal, helemaal los.
Passie is het motto van de avond. Guido vertelt al aan het begin van zijn voorstelling dat de viool zijn passie is, maar gaat pas echt stralen zodra solosopraan Wendy Kokkelkoren het podium bestijgt. Met een blos op de wangen (ik zat vooraan, dus ik heb het echt goed kunnen zien!) vertelt Guido dat zij misschien wel zijn grootste passie is. Wendy leerde hij zeven jaar geleden kennen bij een try-out in het Limburgse Thorn, en ze trouwden twee jaar geleden. Voor hun huwelijk schreef Guido het mooie  "Dear Wendy" en volgens eigen zeggen "was Wendy nog mooier toen zij daar om moest huilen". Hoe romantisch!

De voorstelling werd even onderbroken door Jan Slagter, voorzitter en presentator van ouderenomroep Max, die als eerste de concertregistratie van Red Passion Live in Heerlen op DVD mocht uitreiken aan Guido en Wendy.  Omroep Max heeft veel betekend voor de bekendwording van Guido's Orchestra en Guido was dan ook erg vereerd de DVD, die vanaf 29 april in de winkels ligt, te mogen ontvangen.
 
Poppy solisten
Wendy weet met haar overdonderende stem en prachtige jurken een verpletterende indruk te maken. Naast zijn echtgenote heeft Guido nog twee Limburgse zangers weten te strikken: Roy Verbeek en Linda Smeets nemen ieder twee popnummers voor hun rekening, zij het dat deze nummers een beetje uit de toon vallen bij de rest van het repertoire van de avond. Ze weten echter de zaal op te zwepen en wanneer tegen het einde van de show Guido met zijn Limburgse accent roept: "Do you want more? Ik zeg: Do you want more?", weten de 'poppy' solisten heel Carré aan het dansen en stampen te krijgen.
Hij besluit zijn voorstelling door het publiek te bedanken voor haar steun. Zonder hen zou het orkest niet bestaan. Met een diepe buiging neemt hij afscheid en met de woorden "Dag Carré, wat was je mooi", sluit het doek. 
  
Met zijn orkest zal Guido nog tot eind mei een aantal theaters in Nederland aandoen. Kijk op www.guidoinfo.com voor meer informatie en de speellijst. Kaarten zijn te koop via www.topticketline.nl
Zeker de moeite waard!