Tapas!

Eten door Jet

Tapas zijn kleine pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of mini-salades. Het schoteltje met lekkers - de tapas - werd als een dekseltje op het glas gezet, zodat vliegen en stof geen kans kregen om in het drankje terecht te komen. 'Tapar' betekent namelijk afdekken.

Tapas in een ontzettend gezellige manier van eten. Je deelt namelijk alle gerechtjes met elkaar onder het genot van een goed glas wijn.
Dus nodig al jouw liefste vrienden uit voor een gezellig Spaans avondje en verwen ze het de volgende tapas!

Camarones al ajillo - Garnalen in knoflook
500g gepelde garnalen - 3 Spaanse pepers - 4 tenen knoflook - 2 dl olijfolie - gehakte peterselie - Scheutje witte wijn - Scheutje brandy of cognac

Bereiding
Ontdooi eerst de garnaaltjes en laat ze uitlekken. Bestrooi ze vervolgens met zout. Doe de garnaaltjes in een bakje en marineer ze met de olijfolie, de peper (in kleine plakjes gesneden) en de knoflook. Zet 10 minuten voor het serveren de garnaaltjes op het vuur en bak ze tot ze niet meer glazig zijn (ongeveer 5 minuutjes), blus ze af met een scheutje wijn of brandy. Voor het serveren even bestrooien met wat gehakte peterselie.

Albondigas - Spaanse gehaktballetjes
450 gr mager lamsgehakt - 1 ei - 3 geperste teentjes knoflook - 4 eetlepels fijngesneden peterselie - ½ theelepel nootmuskaat - zout, peper - 2 ontkorste plakjes witbrood - 2 eetlepels rode wijn - 2 eetlepels olijfolie - 1 fijngesneden ui - 3 ontvelde tomaten in blokjes - 1 dl kippenbouillon (van tablet)

Bereiding
Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 eetlepels peterselie, de nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het door het gehaktmengsel. Maak van het mengsel ongeveer 35 gehaktballetjes.

Verhit de olie en bak de balletjes hierin in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Bak de ui mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op laag vuur ongeveer 30 minuten sudderen.

Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus over de gehaktballetjes. Strooi er 2 eetlepels peterselie over.

Tortilla - Aardappelpannekoek
 
4 vastkokende aardappelen in kleine blokjes - 1 ui, gesnipperd - 3 eieren - water - 2 el peterselie (grofgehakt) - olijfolie - zout - peper

Bereiding
Verhit 4 el olijfolie in een koekenpan en bak de aardappelblokjes en ui gedurende 10 minuten. Regelmatig omscheppen. Klop de eieren los met een scheutje water, voeg de peterselie, zout en peper toe. Schenk het mengsel over de aardappeltjes en bak het geheel met een deksel op de pan gedurende 5 minuten tot de bovenkant gestold is. Keer de tortilla om en bak deze gedurende 3 minuten met het deksel op de pan af. Snij de tortilla in kleine taartpunten en serveer warm.

Bijgerechten

*Geroosterd brood met aioli
Rooster wat brood in de oven en serveer dit met aioli. Dit is Spaanse knoflookmayonaise en absoluut onmisbaar! Ook lekker in combinatie met de andere gerechten.

Aioli- knoflookmayonaise
2 grote eidooiers
3 teentjes knoflook (geperst)
2 theelepels citroensap
snufje mosterdpoeder
3 ½ dl olijfolie
2 eetlepels warm water

Meng de eidooiers, het knoflook, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine. Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert. Voeg op het laatste moment het water toe.

*Olijfjes
*Een lekkere groene salade

Kijk voor meer lekkere tapas-gerechtjes op deze website!

Eet smakelijk!

Geschreven door Jet