Lifestyle / Eten
Eten

Jamie's Reizen: Een inspirerend boek

Reageer 0

Aanstekelijke culinaire passie
In elk van Jamie?s boeken, maar ook in zijn kookprogramma?s, weet hij zijn liefde voor goed eten op een aanstekelijke manier over te brengen. Met zijn vlotte babbel en een gezonde dosis humor leert hij ons in een handomdraai de lekkerste gerechten bereiden. Als geen ander kan hij smaken combineren en van de schijnbaar meest eenvoudige ingrediënten fantastische gerechten toveren. Zonder preek, maar met duidelijke argumenten overtuigt hij ons van zijn eerlijke culinaire filosofie. Voor Jamie geen goedkoop vlees uit de bioindustrie, maar mooi biologisch vlees geproduceerd op een zo vriendelijk mogelijke wijze. Hij moedigt ons aan seizoensgebonden producten te gebruiken en gaat zelfs een stapje verder door ons te leren hoe wij uit onze eigen tuin kunnen eten.

Na al meer dan tien inspirerende boeken van zijn hand voldoet ook dit boek, Jamie?s Reizen, weer ruimschoots aan de verwachtingen. Dit keer neemt hij ons mee op een culinaire reis door zes kleurrijke landen: Spanje, Italië, Zweden, Marokko, Griekenland en Frankrijk.



Word verliefd
De reis begint in Spanje: ?een land waar je op slag verliefd op kunt worden?. Hij leert ons een beetje van de geschiedenis achter het beroemde tapas-ritueel en in Andalusië laat hij ons een authentieke, verkoelende gazpacho proeven. Mocht je deze zomer verlegen zitten om een verrassend dessert, maak dan zijn tinto de verano sorbet (gemaakt van rode wijn) en de complimenten zullen je om de oren vliegen.

Bella Venezia
Voor Jamie is Italië geen onbekend gebied. In 2006 heeft hij zelfs al eens een boek aan dit land gewijd (Jamie?s Italië). Dit keer richt hij zich op het schone Venetië waar hij ons laat zien hoe je courgettebloemen moet vullen en een perfecte risotto kunt maken. Geef je binnenkort een etentje? Knal dan een fles prosecco open en ga naar de keuken om een klassieke spaghetti vongole te maken. Succes gegarandeerd!

Heerlijke vis
Daarnaast laat hij ons iets van de minder bekende Zweedse keuken proeven (er is heus meer dan alleen Ikea-balletjes) en vertelt hij waarom het eten hier tot de 'absolute wereldtop' behoort. Hou je van vis, dan is dit hoofdstuk je op het lijf geschreven. Maak snoekbaars met een salade van geroosterde bietjes of ontdek hoe je gravad lax (gemarineerde rauwe zalm) makkelijk zelf kunt maken.



Kruidige Marrakesh
Door de invloed van immigranten is de Marokaanse keuken in Nederland duidelijk aanwezig: denk maar aan aromatische tajine?s, couscous en gerechten met verse munt of gedroogde vruchten. Na het lezen van dit hoofdstuk krijg je meteen zin in een weekendje Marrakesh. Alleen al om over de geurige markten te slenteren en dan ?s avonds al snoepend door de eetstalletjes de stad beter te leren kennen. Als dat echter niet meteen kan, heb je altijd nog de optie om je vrienden uit te nodigen voor een avondje kefta-broodjes en kip-kebabs.

De smaak van de zon
In Griekenland, het land van citroenen, feta en olijven, schittert de smaak van de zon je uit elk hoekje tegemoet. Ga buiten je culinaire grenzen en maak eens octopus van de barbecue of neem de tijd om eindelijk te leren hoe je een stevige stifado kunt maken. Serveer je binnenkort mezze, ga dan langs de slijter en koop een fles ouzo. Authentieker kan het bijna niet!

De echte Franse keuken
Het boek eindigt met een reis door de ruige Midi-Pyreneeën in het zuidwesten van Frankrijk. Leer hoe je stoere ingrediënten als eend, ganzenvet, pruimen en truffels kunt gebruiken en ontdek waarom de Franse boerenkeuken met trots representatief is voor de echte smaak van Frankrijk. Lijkt het maken van je eigen varkensterrine of tarte tatin je veel te ingewikkeld? Niet als je zijn recepten gebruikt!



Een onmisbaar boek
Zoals we van hem gewend zijn, is Jamie?s schrijfstijl ook in dit boek prettig, vlot en motiverend. Hij legt alles duidelijk uit zodat zijn recepten zelfs voor beginnende thuiskoks haalbaar zijn. Het is een onmisbaar werk voor lekkerbekken en reislustige levensgenieters die snakken naar het opsnuiven van een beetje culinaire cultuur.

Jamie's Reizen
Jamie Oliver
ISBN: 9021550008
Prijs: ? 29,95
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen