Annemarie Postma heeft ongelooflijk veel energie

Lichaam door Redactie Ze.nl
Hoe ben je op het idee gekomen voor je nieuwe boek 'Het lichaam is perfect'?

"Mijn nieuwe uitgever bij Forum/De Boekerij vroeg me om dit boek te schrijven. Zij was verbaasd over het feit dat ik, ondanks dat ik al bijna 30 jaar een zittend leven leid, zo dun - ik weeg 50 kilo - en energiek blijf. Ze vroeg me eens uit te leggen hoe ik dat deed. Als ik dun en gezond kan blijven, zou iedereen dat in principe moeten kunnen, leek haar."

Schaar jij je nu bij het rijtje dieetgoeroes, als bijvoorbeeld Sonja Bakker?

"Nee, haha. Ik ben juist een tegenstander van diëten. Ik vind dat we gewoon meer gezond, zuiver en eerlijk moeten gaan éten. Niet diëten, maar éten, is mijn motto. Wie gezond wil worden en op zijn natuurlijke gewicht wil komen, moet maar een ding doen: slechte eet- en leefgewoonten veranderen in goede. Daarom laat ik mensen in mijn boek één eetgewoonte per week veranderen, en ga ik geen calorieën met ze tellen, porties afwegen of op de weegschaal staan. Wel geef ik een zeven weken eetplan mee. Niet als ijzeren wet, wat een dieet eigenlijk is, maar meer als oefening om je de zeven nieuwe eetgewoonten eigen te maken."

Wat vind je van de hype rond Sonja Bakker?

"Ik heb bewondering voor wat ze doet en hoe ze dat doet, maar haar dieet is niet mijn manier. Onze boeken kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Het Sonja Bakkerboek is een dieet. Mijn boek zegt: stop met diëten en ga gewoon gezond, zuiver en eerlijk eten. Leer voelen hoe bepaalde voeding voelt en wat het met je doet, maak contact met je lichaam en leer luisteren naar de wijsheid van je lichaam. Het lichaam is perfect en weet precies wat je op welk moment nodig hebt, maar geeft ook aan - in alle opzichten dus ook in gewicht - wat je met jezelf doet en of de weg die je met jezelf bewandelt een positieve, constructieve is. Of een negatieve, destructieve. Je lichaam is je beste leermeester. Het geeft precies aan wat je innerlijk nog te doen staat. Het is eigenlijk heel gek dat we meer vertrouwen op iets buiten onszelf, zoals een dieet dan op de wijsheid van ons lichaam. De Sonja Bakker-hype geeft eigenlijk aan dat veel mensen nog steeds geloven dat er blijvende oplossingen buiten onszelf te vinden zijn, maar echte, blijvende veranderingen komen van binnen uit en zijn het gevolg van zelfonderzoek, discipline en van een gezond gevoel van eigenwaarde. Immers: wie echt gezond wil worden moet eerst echt diep van binnen vinden dat hij een gezond lichaam wáárd is."

Afbeelding verwijderd door redactie

Is dit ook de manier waarop jij in vorm blijft?

"Ja, het boek beschrijft mijn manier van leven en eten. Het is een verslag van een jarenlange -noodgedwongen- persoonlijke zoektocht en van persoonlijk onderzoek op gezondheidsgebied. Om als zittende vrouw gezond, helder, fit en stralend te blijven moet je je echt heel goed verdiepen in alles wat met gezondheid te maken heeft. Ik heb me niet alleen verdiept in het effect van voeding op ons lichaam en op onze geest, maar bijvoorbeeld ook in het effect van je mindset, je manier van denken op je lichaam. Dat we met onze gedachten en intenties de wereld scheppen is een wijsheid die steeds meer wordt omarmt door vele mensen over de gehele wereld. Kijk maar naar het succes van The Secret en van de boeken van Lynne Mc Taggart zoals het Intentie experiment. Wij zijn wat we denken, met onze gedachten scheppen wij de wereld én dus ook ons lichaam. Hoe meer je je daar bewust van wordt, hoe meer je dit begrijpt, des te beter begrijp je ook dat diëten onzin zijn. En dat alle veranderingen in je leven beginnen met het veranderen van je gedachten. Ik geef hiervoor in mijn boek gereedschap aan dat voor een breed publiek toegankelijk is."

Wat voor rol speelt voeding in je leven?

"Een heel grote rol. In de zin dat ik bewust en met aandacht eet, zuiver en puur wil eten omdat ik mijn lichaam zuiver wil voeden. Dat betekent voor mij bijvoorbeeld dat ik geen fabrieksmatige -geraffineerde- producten eet en ook goed kijk of de herkomst van wat ik eet zuiver en eerlijk is. Alles wat je eet bestaat uit energie. Ik wil dat die energie positief is en levenskracht bevat. Maar ik ben ook een heel Bourgondische eter, dat schijnt stier-eigen te zijn, haha. Hou van mooi en lekker eten, lang tafelen en koken voor vrienden. Eigenlijk zijn wij hier thuis altijd met voeding bezig. Wie gesprekken hoort met mijn vrienden en vriendinnen zal in een deuk liggen. Het gaat altijd over nieuwe wetenswaardigheden op voedingsgebied, leuke, gezonde gerechten of keukengereedschap. Mijn eerste vraag is eigenlijk altijd: wat heb je gegeten? Of: wat ga je straks eten?"

Hoe belangrijk is uiterlijk voor je?

"Heel belangrijk. Ik ben een ijdeltuit. Maar mijn ijdelheid bestaat uit uiterlijke én innerlijke ijdelheid. Omdat ik heel goed weet dat mijn uiterlijk een directe weerspiegeling is van mijn innerlijk. Een mooie huid bijvoorbeeld krijg je door veel water te drinken, het nemen van omega olieën, zuiver plantaardig voedsel. Maar ook door niet gefrusteerd, boos, jaloers of bitter te zijn. Dat zijn misschien nog wel de snelste rimpelbezorgers!"

Afbeelding verwijderd door redactie

Je bent een bezige bij. Waar haal je de kracht en inspiratie vandaan?

"Ik heb door de manier waarop ik leef, eet en denk gewoon ongelooflijk veel energie. Ik heb werkelijk bijna altijd energie óver. Hoe ouder ik word en hoe meer mijzelf ik word en hoe meer ik mijzelf en het leven omarm en accepteer zoals het is, des te onuitputtelijker die energiebron blijkt te zijn.

VanVelzen vertelde dat hij de vragen over zijn lengte nu beu is, heb jij dat ook met vragen over je handicap?

"Ik begrijp hem. Ik begrijp de vragen over mijn handicap natuurlijk wel. Maar voor mijzelf is het praten over mijn handicap natuurlijk een grote stap terug in de tijd. Dat wil ik niet altijd en soms zeg ik dat ook. Zo bijvoorbeeld: Sorry, met uw vraag zet u mij bijna 30 jaar terug in de tijd en daar heb ik nu geen zin. Dat confronteert mensen vaak ook met de impact van hun vraag. Ik heb al vaak gemerkt dat zo'n antwoord een eyeopener is voor de vraagsteller. Aan de andere kant is de echte nieuwsgierigheid er ook wel een beetje vanaf. Bij veel mensen is mijn verhaal wel een beetje bekend."

Je doet zoveel. Zie je dan nog beperkingen door je handicap of sta je daar niet meer bij stil?

"Ja hoor, natuurlijk wel. Mijn handicap blijft een handicap en vraagt om opperste alertheid. Altijd weer. Door zoveel jaar zitten ontkalken mijn botten sneller, staat mijn vatensysteem heel erg onder druk en zijn mijn bloedsomloop en stofwisseling natuurlijk ernstig verstoord. Daarom leef ik zoals ik leef, eet ik zoals ik eet en ga ik om met de mensen met wie ik omga. Ook relaties zijn positieve of negatieve voeding. Mijn lichaam is echt het gevolg van een heel bewuste keuze: de kéuze om gezond en fit te willen zijn - ook omdat ik nog zóveel wil doen."

Wat wil je dan nog doen?

"Ik ben met veel andere dingen bezig. Zo verschijnt in oktober mijn gezondheidsagenda. Dat gaat er, net als het boek, heel gaaf uitzien. Verder ben ik nu bezig om empowerment trainingen op te zetten met een bijbehorend boek voor gehandicapte jongeren, maar ook voor het bedrijfsleven en overheidsinstanties. Dit doe ik samen met Monique Kalkman, zij is de pionier op het gebied van rolstoelsport. Zo was ze maar liefst vijf keer wereldkampioen rolstoeltennis en twee keer wereldkampioen tafeltennis. Deze trainingen gaan we onder andere in Duitsland, Engeland en de V.S. geven vanuit een internationale stichting. Het is al jaren een gezamenlijke droom van Monique en mij om op deze manier iets aan een bewustzijnsverandering bij te dragen. Het moest er nu maar eens van komen."

Neem ook een kijkje op www.hetlichaamisperfect.nl.